Света Литургија и Видовдански Парасос у Оснабрику

У храму Св. Великомученика и Победоносца Георгија у Оснабрику служени су данас, поводом Видовдана, Света Литургија и видовдански парастос. Служашчи су били протојереј-ставрофор Војислав Билбија, парох ротердамски, протојереј-ставрофор Јован Марић, парох вуперталски и архијерејски намесник за Северну Рајну-Вестфалију, протојереј Богдан Смиљић, парох билефелдски, протојереј Евгениј Иљушин, парох оснабричко-лингенски из Московске патријаршије, протонамесник Синиша Вујасиновић, надлежни парох оснабрички и ђакон Јован Билбија, син о. Војислава, којем је ово било прво служење након рукоположења на Духове ове године.

Богослужењу су присуствовали и представници Војске Србије и Генералног конзулата Србије у Хамбургу на челу са генералним конзулом Момирком Маринковић. Након Свете Литургије служен је Видовдански парастос на српском војничком гробљу у оквиру гробља у Еверсбургу, делу Оснабрика.

На видовданској Свечаној Академији која је уследила, слово о мучеништву држао је протојереј-ставрофор Војислав Билбија. Присутнима се такође обратила и генерални конзул Момирка Маринковић.

На територији Црквене општине Оснабрик борави око 5.000 припадника Српске православне цркве.

Извор: Епархија средњоевропска