Света Недеља у Оћестову

Света Недеља у Оћестову
Света Недеља у Оћестову
Света Недеља у Оћестову
Света Недеља у Оћестову

На празник Свете великомученице Недеље, 17. јула 2016. године, Његово Преосвештенство Епсикоп далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Оћестову.

У манастиру који носи име велике светитељке на њен дан, као и многих претходних година, скупили су се верници из Далмације, али и разних крајева света који имају жељу да овај празник проведу у својој отаџбини. Њима се након свете Литургије обратио владика Фотије говорећи о подвгу Свете великомученице Недеље. -Нека нам је на здравље и спасење данашњи празник, храмовна слава манастира у Оћестову. Празнујемо велику светитељку која је мученички пострадала у 4. веку када је Црква била гоњена, а бити хришћанин значило је бити мученик.

Владика је објаснио да је за многе неразумљиво зашто је потребно да човек страда да би се спасио, али да је управо то пут смирења, спасења и љубави. Тим путем су ишли свети апостоли и многи светитељи након њих, а нит мучеништва протеже се све до данас. -Нама у Далмацији мучеништво није страно, јер је овде православни Србин и даље мученик. С једне стране ту је унутрашње распеће које се односи на борбу са човеком греха у нама самима, а са друге мучеништво контекста у коме живимо који је врло често неповољан за Цркву Христову. То су историјске околности почев од првих прогона хршћана, до најновијега гоњења после Другог светског рата, а како неки светогорски оци и пророци нашег времена кажу, све оне воде ка новом рату и великом прогону. Они нас саветују да се припремимо за то време које ће почети зацарењем једнога човека који ће себе прогласити не само царем, већ и Богом и захтевеати да му се сви други људи покоре, рекао је епископ Фотије.

Он је истакао да ће у том периоду све што има везе са Христом и Црквом бити гоњено и зато је потребно да се јачамо у вери, да о њој читамо и да је живимо сакупљајући се на богослужењима. -На првом месту треба да се уздамо у Бога и Његове светитеље, да са њима будемо једно у вери, покајању и молитви. Треба да будемо достојанствени православни Срби и молимо се и за оне који нас не воле, јер је човек који је испуњен љубављу према Богу и ближњем своме испуњен је Божијим благословом и у вечности га очекује васкрсење, поручио је Епископ далматински.

Извор: Епархија далматинска