Света Софија: - „Прекршена верска слобода“

Блискоисточни савет Цркава апеловао је на Уједињене нације и Савез арапских држава да се успротиви претварању Аја Софије у џамију. Преиначење сврхе амблема Цариграда, које је одобрио Врховни суд Турске, а најавио председник Реџеп Тајип Ердоган, напад је на верску слободу, саопштио је Блискоисточни савет Цркава у Бејруту. „Слободу која је постала камен темељац међународне свести и која је заштићена међународним законима.“ Историјска симболика Аја Софије подигнуте као црква такође се мора сачувати.

Посебно је опасно да је одлука донесена у петак у Турској у контексту хришћанско-муслиманског саживота, наставља овај Савет. Њихова најистакнутија манифестација је „Документ о братству свих људи“, који су папа Фрања и велики имам Ал-Тајеб потписали историјским гестом 4. фебруара 2019. у Абу Дабију.

У овом тренутку сав свет је позван да се „заједно држимо и понашамо савесно", изјавио је Блискоисточни савет Цркава. Грађанске и верске власти у Турској требало би се мобилишу на свим нивоима како би зауставиле ову „агресију“ и прекорачење граница и омогућиле надаље миран саживот.

Извор: Kathpress.at (са немачког Информативна служба СПЦ)