„Света Србија“ на Карабурми

„Света Србија“ на Карабурми
„Света Србија“ на Карабурми
„Света Србија“ на Карабурми
„Света Србија“ на Карабурми

ОШ „Филип Вишњић“ је била домаћин сусрета ученика основних школа београдског насеља Карабурма са оснивачима Православног спортског друштва „Света Србија“. Наши истакнути спортисти: Дејан Томашевић, Александар Кристић, Александар Станојевић и Игор Јанковић, најпре су  упознали су ученике и наставнике са визијом овог спортског друштва.

ПСД „Света Србија“ ради са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, а настало је са циљем да се кроз спортске активности, уз учествовање у богослужбеном животу Цркве и упознавање са духовним благом и лепотама наше отаџбине путем поклоничких путовања,  афирмишу традиционалне хришћанске вредности: од части и поштења до братољубља и добротољубља. По њиховим речима, бављење спортом је један од најбољих начина на који млади могу утрошити своје слободно време и тиме се сачувати од бројних пошасти савременог друштва. Оплемењен јеванђелским етосом, спорт добија свој пуни смисао, а спортиста израста у здраву и целовиту личност.

Наши драги гости су посебну пажњу посветили насиљу које се све чешће може видети на трибинама спортских стадиона и анимозитету између различитих навијачких група. Суштина спорта јесте у зближавању људи, а не у стварању подела међу њима. Љубав према свом клубу се не исказује кроз насиље. Свако ко истински воли клуб за који навија мора имати поштовања и љубави и за симпатизере супарничког клуба.

На крају излагања, ученици су имали прилике да разговарају са својим спортским узорима и да направе понеку фотографију за успомену на овај сусрет који је на њих оставио веома позитиван утисак. 

Николина Маринковић,
вероучитељица у ОШ „Филип Вишњић“