Света Три Јерарха у манастиру Мрзеница

Диван је Бог у Светима Својим, Бог Израиљев. Уистину је диван Бог у Светима Својим.

Манастир Покрова Пресвете Богородице у Мрзеници сведочи ту освештану истину. Прошле године празник посвећен тројици дивних јерарха: Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог прослављен је скромно, у манастирској капели. Ове године, у новоподигнутом храму торженствено Свету Архијерејску литургију служио је Преосвећени Епископ нишки Г. Иринеј уз саслужење дванаесторице свештенослужитеља и једног ђакона.

Храм испуњен верним народом, Света служба Божја величанствена, у ваздуху се осећа да смо народ Божји, народ изабрани, на лицима се види радост, и то радост вечна, непролазна, радост заједнице са Богом и Светима Његовим и нашим.

Владика беседи. Говори о златном веку хришћанства, о Три Златне Трубе које благовесте истину. Говори о значају домаће цркве која је у данашњем времену у великим искушењима. Но, у исто време, Владика изражава веру да ће Господ, молитвама ових дивних Светитеља, учинити да домаћа црква оживи и покаже се у свој својој раскошној лепоти.

После беседе Владика је благословио славски колач и жито које је у част Св. Три Јерарха принела др. Славица Кулишић са својом породицом. Владика је благословио колачара пожелевши свако добро од Васкрслог Христа.

За следећу годину, ако Бог да, колачар ће благословом Епископа бити добротвор манастира Мрзеница г. Зоран Ђорђевић из Крушевца.

Потом смо се сви заједно са Владиком Иринејем окупили око трпезе љубави.Из манастира смо отишли са жељом да Благодат пренесемо у своју домаћу цркву, уз сазнање да је уистину диван Бог у Светима Својим. 

Протојереј ставрофор Љубивоје Радовић