Свети Ђорђе од Драме унет у диптихе Светих Румунске Православне Цркве

На седници Светог Сабора Румунске Православне Цркве, у присуству Павла, Митрополита Драме, Свети Сабор је унео Св. Георгија (Карслидиса), Новог исповедника Драме, у Диптихе Светих Румунске Православне Цркве.

У историјској капели Великомученика Св. Георгија у Патријаршијском двору похрањени су икона и кивот који садржи део светих моштију Св. Георгија, а поклонио их је Његово Високопреосвештенство Митрополит Драме Павле 20. јула 2010. године поводом рођендана Његовог Блаженства Патријарха Данила и поновног освећења историјске капеле.

Преподобни отац наш Георгије је рођен 1901. године у граду Аргиропољу у области  Понту (данас у Турској), као син побожних хришћана Саве и Софије Карслидис. На  крштењу је добио име Атанасије. Још као мали постао је сироче, и подигла су га двојица старије браће и сестра и његова бака са очеве стране. После бакине  смрти, која му је поклонила икону Богородице коју је чувао читавог живота, напустио је свој родни град са дедом и отишао у Ерзурум (Турска) и потом у Тбилиси (Грузија). Испуњен божанском љубављу, млади Атанасије је ушао у заједницу грузијског манастира Нови Атос.

Тамо је он учио грузијски језик, али је посебно радио на стицању послушности, скромности, стрпљења, трезвености и молитве. Замонашен је 20. јула 1919. године добивши име Симеон. После неког времена ухапшен је и сурово мучен од стране атеистичких власти. Године 1923. ослобођен је и он отиде у Сукуми (Абхазија). Рукоположен је за свештеника 8. септембра 1925. године од стране грузијског епископа, и том приликом је променио име у Георгије.

Преподобни Георгије је напустио Грузију и отишао у Грчку 1929. године и настанио се у селу Сипса (данашњи Таксиархис) крај Драме, где је развијао богату духовну делатност међу вернима које је привлачио Цркви и које је посебно доводио на свету тајну исповести, која је за њега имала велику важност. Године 1936.  путовао је као поклоник у Свету Земљу, испуњен жељом да види места где је Христос Господ наш стекао спасење света.

Након повратка у Сипсу 1939. године, Преподобни Георгије је одлучио да подигне манастир посвећен Вазнесењу Господњем, са малом црквом и неколико конака.

Године 1959. предвидео је своју кончину, обавестивши своје ученике о томе неколико пута. У раним јутарњим сатима, 4. новембра, после молитве пред иконом Богородице „Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице“, Преподобни Георгије је предао своју душу у руке нашега Спаситеља Исуса Христа. После три дана нетљено тело Преподобног Георгија је погребао Митрополит Драме Филип поред манастира који је основао Св. Георгије.

Васељенска патријаршија га је причислила лику светих 18. марта 2008, и установила да се светкује 4. новембра, онога  дана кад је предао душу Господу.

Извор: Pravoslavie.ru