Свети Фрања Асишки

Предавање проф. др Фолкера Лепина у Католичкој академији у Баварској.

У личности  Фрање Асишког  из 13. века има се још много штошта открити, вели евангелистички црквени историчар на универзитету у Тибингену, проф. др Лепин, који је недавно објавио једну биографију овога светог. Можда је дух екуменизма продуктивна сила која једног евангелистичког теолога инспирише да пише о светитељу који припада теолошом и спиритуелном наслеђу Римокатоличке Цркве и да о томе држи предавање на једној католичкој акдемији у Баварској.

Фрања Асишки (1181/82 -1226) је био спонатане природе, сиромасима наклоњен и пријатељ природе и човека, човек блага срца. Он је био проповедник и сабрат реда који ће по њему добити име. После његове кончине сабраћа су ширили вест о његовој стигми коју је носио на телу. Фрања Асишки је био фасцинирајућа личност и уједно изазов за људе у 21. веку.

Свети је био наклоњен сиромашнима, али и папи свога времена, Инокентију III. На овој личности светитеља има се још много открити. Фолкер Лепин, историчар Цркве и експерт за средњи век и Реформацију, у својој најновијој биографији овог свеог из Асизија сакупио је каменчиће тог животописног мозаика, који се сливају у сложену и вишебоју композицију. Иако ова биографска реконструкција живота и нешто друго на светло дана износи но само наратив једне агиографије, остаје кроз те слојеве фасцинирајућа личност. Ми познајемо Фрању Асишког са слика, са фресака Ђота, из легенди и приповести о сину богатог трговца са којим је овај раскрстио, како је пред зидинама града обнажен добио од бискупа мантил и како се старао о социјално одбаченим и сиромашнима, како је у химни сунцу прослављао Божју творевину, како је у Клари пронашао своју сестру у духу, како је са сабраћом основао хришћански ред који до данас постоји. Има ли нових фасета које се у животу овог светога могу открити?

Ово питање је као ”фрањевачко питање” било постављено још пре 100 година.

О појединостима ове Лепинове биографије Фрање Асишког биће реч у једном оделитом извештају-приказу.

Протопрезвитер-ставрофор Зоран Андрић (Минхен)