Свети Јоаникије Девички свечано прослављен у Цркви у Бресници

У Трећи Понедељак по Пасхи на дан Преноса моштију Св.Ј оаникија Девичког 09. маја 2011. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у крагујевачком насељу Бресница у храму Св. Јоаникија Девичког уз саслужење свештеника Драгослава Степковића, Сава Арсенијавића, Захарија Божовића, Милована Антонијевића, Драгана Брашанца и Дејана Лукића, те ђакона Небојше Јаковљевића и Мирослава Василијевића.

Беседећи верноме народу, Владика Јован је започео беседу о смислу, суштини и значају Тајне живота човековог у контексту највећег хришћанског празника Васкрса поздравом „Христос Васкрсе". Васкрсење је основ наше вере. Када кажемо да верујемо у Васкрсење, ми се изјашњавамо да верујемо у Цркву Божију, као што и у Символу Вере кажемо да верујемо у Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву... и да чекамо Васкрсење мртвих и живот будућег века . Зато за нас нема ничег страшнијег него веровати само у овај живот. У Апостолу који се чита на крштењу се каже да се ми најпре Христом распињемо, страдамо и напокон Васкрсавамо. Јер овај живот нам није дат да га проћердамо, већ да њиме задобијемо живот вечни. Зато постији видљива разлика између верујућег и неверујућег човека, где овај први смислено подноси све тешкоће овога живота, вером да га чека Спаситељ, који ће га од њих избавити. У Јеванђељској причи о Лазару и богаташу, где Авраам богатоме каже Ти си сва добра у овоме животу примио, учимо се да знамо да сва наша добра треба да буду испуњена правдом, а онда ће се испунити и смисао живота. Ако смо пажљиво слушали кондак који се појао на литургији, чули сте да се у њему каже: „Утолио си плач Евин, а анђео Господњи женама мироносицама каже Радујте се!" То је смисао нашега живота, то је смисао наше вере, коју прослављамо Васкрсењем Христовим", била је поука Владике верноме народу.

Након причешћа верног народа, Владика Јован је пресекао Славски Колач, а потом освештао темеље новог парохијског дома. За подизање парохијског дома и храма Св.Јоаникија Девичког је посебно заслужан старешина Цркве у Бресници протојереј Ђорђе Ђукановић који је уложио надљудске напоре како би верноме народу своје парохије принео не само храм већ и уређену порту, сада и парохијски дом, на коме је већ подигнута прва плоча, разведена мрежа и постављена целокупна столарија, иако су радови на њему почели октобра 2010. године.

Верни народ Бреснице је наставио дружење до касних поподневних часова са својим пастирима у парохијском дому, где су уз пригодни програм наступали гуслари Јанковић Родољуб, Величковић Угљеша и Бишевац Радивоје.

Извор: Епархија шумадијска