Свети Јован Восторгов: Шта је монархија

Центар за истраживање православног монархизма је, са благословом свог духовног покровитеља Његовог Преосвештенства г. Иринеја Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске, управо објавио још једну нову књигу, трећу у серији Органска мисао. Реч је о веома значајном делу ''Шта је монархија'', из домена теорије православног монархизма, из пера Светог свештеномученика Јована Восторгова (1864-1918), која је је први пут светлост дана угледала у Москви пре равно стотину година, док је ово њено прво издање на српском језику.

Према монументалном делу ''Монархија'', Лава Александровича Тихомирова, које је својевремено, због великог обима и високе цене, било приступачно малом броју читалаца; а осим тога, ни језик књиге није био прилагођен разумевању широких народних маса, Свети отац Јован Восторгов сачинио је овај кратак преглед главних мисли наведеног дела у форми катихизиса, што ће знатно олакшати разумевање и усвајање материје.

Један век касније, када проблем више није ни цена, ни обим, а увелико ни језик, овај ''катихизис'' православног монархизма се чини још потребнијим и још кориснијим за живот православног хишћанина у савременом свету. У форми кратких питања и јасних одговора, Свети отац Јован помаже православном хришћанину да боље разуме своје место и улогу у домостроју сагласја небеске и земаљске власти.

Уређивачки савет, који је одговоран за објављивање овог дела сачињавају протонамесник Немања Мрђеновић, јереј Бошко Маринков и ђакон Хаџи Ненад Јовановић, док су потписници овог, врло успелог, превода г. Иван Недић и гђа Јелена Недић. Лекторског дела посла се прихватила уважена проф. Љубица Колунџић, кок је за графички део посла био задужен један од највреднијих сарадника Центра г. Срећко М. Никитовић.

Иначе, у истој серији, Центар је већ објавио и дела: ''Православна монархија'', Светог Филарета Московског (2015) и ''Црква у посткомунистичкој Европи'', др Христа Јанараса (2014). Друга издања Центра су збирке богољубиве и отачаствољубиве поезије: ''Заточене земље слободан грумен'', јереја Бошка Р. Маринкова (2005); ''Конзервативна (р)еволуција'', протонамесника Немање С. Мрђеновића (2007) и ''Србикон'', јереја Бошка Р. Маринкова (2011), као и капитално дело: ''Народна монархија'', Ивана Лукјановича Солоњевича (2014), које је објављено у сарадњи са Центром за изучавањем традиције – Укронија.