Свети Јован Златоусти - Слава Богословије у Крагујевцу

Богословија КрагујевацОвогодишња слава Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу прослављена је под нарочитим благословом - поводом шестнаест векова од престављења патрона ове школе уприличено је у Богословији више молитвено- богословских сабрања која су потврдила да је учење овог светог оца још веома живо у нашој Цркви и у нашем народу. У данима празновања овога васељенског учитеља и оца учешће су узели савремени настављачи његове мисли и духа - најпре Владика Антио- хијске Патријаршије Г. Василије, Епископ Сафита и Тартусе, Златоустове отаџбине, и Епископ умировљени захумско-херцеговачки Г. Атанасије.

Богословија КрагујевацОни су уочи празника ученицима, професорима и гостима свечарских дана говорили о непресушним изворима богословља Светог Јована и данас. Њима се на том скупу придружио и декан Православног богословског факул- тета Универзитета у Београду, Епископ бачки Г. Иринеј.

Беседа Митрополита Амфилохија - Свети Јован Златоусти
Беседа Епископа Иринеја - Слава Богословије Светог Јована Златоуста

Богословија КрагујевацУчесници овог симпосиона представили су слушаоцима место Светог Јована Хрисостома, као константинопољског патријарха, у историјском остварењу Цркве Христове у Византији, док је посебан нагласак стављен, у предавању Владике Атанасија Јевтића, на његово тумачење Речи Божије.

Богословија КрагујевацДуховни скуп посвећен овом великом јубилеју благословио је домаћин, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, који је најпре истакао да дух овог васељенског учитеља данас дејствује у Шумадијској епархији и преко богословског училишта у Крагујевцу. И трпеза љубави, након почетка богослужбеног прослављања великог празника, била је прилика да се успостави живи богословски дијалог између свих учесника о темама које отвара живот и дело Светог Јована Златоустог.

Богославија Крагујевац Централно прослављање дана патрона крагујевачке богословије, на сам празник, 26. новембра 2007. године, почело је Светом Литургијом у школском храму, на којој је началствовао Његово Високопреосвештенство Архиепископ пећки и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, уз саслужење Епископа шумадијског Г. Јована, Епископа из Антиохије Г. Василија, епископа Г. Иринеја и епископа Г. Атанасија.

Богословија КрагујевацПроповед митрополита Г. Амфилохија, након причешћа свих ученика и професора богословије, била је прилика за још једно подсећање на животворност Златоустовог учења и у наше доба. Учешће овако великог броја следбеника Златоустове црквене делатности, дало је могућност да се непосредно, у Цркви, тамо где се то једино може и сме, разговара о свим актуелним питањима нашег црквеног живота.

Богословија Крагујевац Са ученицима и професорима крагујевачке богословије, благослов великог васељенског јубилеја, поделели су и гости из братских богословских школа, из Ниша, са Цетиња, из Сремских Карловаца, из Београда, Србиња. Учествовали су и представници града Крагујевца и других друштвених институција који се старају да ово богословско училиште постане аутентични део друштва у којем чиве сви православни хришћани. Благодарност свима њима изразио је ректор богословије, протојереј ставрофор др Зоран Крстић.

Извор: Епархија шумадијска