Свети Нектарије Егински Чудотворче моли Бога за нас!

Свети Нектарије Егински Чудотворче моли Бога за нас!
Свети Нектарије Егински Чудотворче моли Бога за нас!
Свети Нектарије Егински Чудотворче моли Бога за нас!
Свети Нектарије Егински Чудотворче моли Бога за нас!

Дана 14/1. септембарa 2017. године, када Света Православна Црква прославља богослужбену Нову годину и Светог Симеона Столпника, у Епархији крушевачкој уприличено је велико евхаристијско славље. 

Са благословом Епископа крушевачког г. Давида, у Саборни храм Светог великомученика и победоносца Георгија, а трудом старешине храма протојереја-ставрофора Љубише Милошевића и братства ове свете цркве, донете су честице моштију Светог Нектарија Егинског Чудотворца, као поклон Епископу крушевачком, братству храма и свом верном народу Богомспасаване Епархије крушевачке.

Свете мошти у град Крушевац донео је тада искушеник, а сада јеромонах отац Никита (Адамовић). Мошчаник са моштима је уграђен у новоосликану икону Светог Нектарија трудом протосинђела Јована, духовника манастира Лешје. Икону светитеља је осликао познати фрескописац г. Радан Радојловић, професор на Ликовној академији у Јагодини, заједно са сарадницима.

Овај велики дан за целу крушевачку околину отпочео је свечаним дочеком архијереја и литијским уласком у свети храм. Епископ Давид је, уз саслуживање великог броја свештеникâ Епархија крушевачке, нишке и шумадијске, најпре освештао икону светитеља Нектарија, а затим одслужио свету Литургију у присуству великог броја верника и парохијана.

По прочитаном светом Јеванђељу, поучну и надахнуту беседу изговорио је протојереј Мирослав Пешић, старешина Покровског храма у Крушевцу. По завршеној светој Литургији, архијереј и свештеници прочитали су акатист Светом Нектарију, а верни народ је приступио целивању и поклоњењу светим моштима и икони светитеља, достојанствено, молитвено и у миру.

Осетили смо заштиту и раширени омофор Светога оца  Нектарија који је закриљавао све присутне вернике који су са вером и љубављу дошли да замоле исцељење за многе и различите болести и тегобе - како телесне тако и духовне.

Сви верни су помазани светим уљем из кандила са гроба Светог Нектарија и добили на поклон иконицу као благослов да се сећају овога дана и да поново долазе на поклоњење.

протојереј-ставрофор Ђорђе Милојковић

Извор: Епархија крушевачка