Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења

Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења
Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења
Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења
Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења

У Завичајном музеју Градишка отворена је изложба „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“ сестринства манастира Јасеновац.

Монахиња Марија из манастира Јасеновац, заједно са сестринством и игуманијом Серафимом, кроз слике је овековечила страдање јасеновачких жртава. Изложбу је пред бројним посетиоцима у Градишци отворио Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован.

-Изложба је значајна јер коначно даје хришћански поглед на Јасеновац, ово је први пут да имамо јасну реч и није случајно да је дошла из манастира Јасеновац, сматра Преосвећени г.  Јован, Епископ пакрачко-славонски.

Владика Јован је рекао да је изложба приказана и у Бања Луци, а планирано је да се придружи изложби која је већ у цркви Светог Јована Богослова у Лондону, па ће даље проћи кроз катедрале Англиканске цркве.

Иницијатор да се ова изложба представи у Градшци била је председница СПКД Просвјета - Градишка гђа Радана Станишљевић. Она каже да је изложба необична и врло значајна, јер је ово први пут да се у оваквом контексту говори о Јасеновцу о изворишту нашег највећег бола и страдања.

Отварању изложбе присуствовали су начелник општине Градишка г. Зоран Аџић са срадницима, представници политичког, друштвеног, привредног и културног живота Градишке и ученици.

Изложба је оставила посебан утисак на многе посетиоце.

Директор Завичајног музеја Градишка г. Бојан Вујиновић каже да је изложба састављена од фотографија и иконичних слика које је радила сестра Марија. Она је посећивала места страдања и покушавала да их пренесе на слике. -Како би се и ученици упознали са овом тематиком у школама на подручју општине Градишка биће одржан час везан за репринт ове изложбе, рекао је г. Вујиновић и додао да ће изложба „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“ у Завичајном музеју Градишка бити отворена до 17. децембра 2018. године.

Извор: Епархија славонска