Свети Сава је вечно жив и увек актуелан

У Парохијском дому храма Светог Саве у Београду на Духовној трибини одржаној 24. фебруара 2013. године, коју организује протојереј-ставрофор Драгомир Убипариповић, представљен је савремени роман о Светом Сави - Путовање у Никеју, књижевника  Милета Медића.

Аутор веома познатог дела Завештање Стефана Немање наставља ообрађивање тема из 12 века, новим романом који се пре свега бави једним од најзначјанијих пероиода у историји српског народа: задобијање аутокефалности Српаке Цркве и самосталности Српске Државе.

Архимандрит Стефан, игуман манастира Велика Ремета, истакао је  непролазни духовно-национални значај личности Светога Саве и монашку величину његове личности која се огледа у оснивању манастира Хиландара. Протођакон Радомир Ракић, између осталог, истакао је лепоту језика овог дела које је написано у духу старих средњевековних списа, критички се осврћући на део савремене српске интелигенције која сматра ученошћу само оно што долази са Запада и што подразумева напамет научене латинске цитате, губећи из вида да често наши теолошко-философски и књижевни радови имају већу вредност.Публициста Јања Тодоровић је направила осврт на све оне који су до сада писали о Светом Сави, са нагласком да није лако писати о нашем равноапостолном "оцу нације" који има све дарове Духа Светог, позивајући се на речи Преподобног аве Јустрина "да само свети може достојно говорити о светом, јер се налази на духовној висини са које може сагледати његову величину и објавити је људима".

Вече је завршено читањем делова књиге о значају и улози прве супруге краља Стефана, Евдокије, визнатијске принцезе и мајке краљевића Радослава и Владислава - која је много помогла Светом Сави у његовој мисији. Сматра се да је неправедно олеветана из политичких разлога и да смо дужни обелоданити ту истину. Текст је читала Јасминка Мавреновић.

Аутор романа, Миле Медић, пред препуном салом, која је са великом пажњом слушала скоро два сата излагање присутних, завршио је вече  речима: кад настану тешка времена за српски народ и ако не зна који је пут исправан, нека се врати на почетак, на темеље, јер темеља другог нико и не може поставити,а на овоме светосавском већ је сазидана грађевина и Државе и Цркве, и идентитет српског народа.

                                                                                                    Ј.Т.