Кливленд: Свети Сава, наш учитељ пута који води у живот

У недељу, 2. фебруара 2020. године, у Кливленду, Охајо, одржан је молебан за Српску Православну Цркву ПЦ у Црној Гори. -Данас смо чули из светог Јеванђеља оне дивне спасоносне речи Исуса Христа: „Ја сам врата. И онај који прође кроз мене ући ће у вечни живот.“ Али којим путем, Господе, да дођемо до тебе и до тих врата и да прођемо кроз тебе и кроз та врата и да изађемо у живот вечни? И одговор, можда најлепши и најсавршенији дао нам је Свети Сава својим животом, па зато певамо у његовом тропару „пути воводјашчаго жизањ“ (учитељ пута који води у живот). Он је пут. Светосавље је пут до тих врата, речи су Владике источноамеричког г. Иринеја изговорене на Савиндан 2020. године у Кливленду, Охајо.

Православни Срби на северу Охаја, на обалама језера Ири, у граду Кливленду имали су веома духовно богату недељу од суботе 25. јануара па све до 2. фебруара 2020. године.Срби су у том подручју пустили своје корене пре више од два века. Верује се да је Лазар Кривокапић из Црне Горе био први Србин који се доселио у Кливленд 1893. Новопридошли Срби знали су свој пут, па су овде основали своју прву цркву 1909. и посветили је Светом Сави. И за разлику од  многих градова по Америци у којима Срби немају своју цркву, у Кливленду, хвала Богу, Срби имају две прелепе цркве, обе посвећене Светоме Сави.

У  млађој Савиној цркви, прослава Савиндана почела је у суботу, 25. јануара, коју традиционално припрема Српска недељна школа. У недељу, 26. јануара, одржан је славски банкет који је бројчано био најпосећенији у последњих десетак година. Месни свештеник Миле Матић подсетио је на одговорност нас православних Срба на изазове модерног доба, али и на увек исту, непроменљиву, вечну веру нашу православну и на дужност да ту веру чувамо. Свештеник је позвао на молебан за Српску Православну Цркву у Црној Гори, који је одржан у наставку свете Литургије у недељу 2. фебруара 2020. године.

На молебан су дошли верници пореклом из разних крајева Отаџбине. У препуној цркви принете су молитве Господу да не дозволи да мржња и зло изазову у нама ишта друго сем позив на мир и љубав. Присутни верници су донели слике патријарха Павла, Његоша, сердара Јанка Вукотића, натпис Не дамо Светиње... 

Извор: Епархија источноамеричка