Свети Сава прослављен у Женеви

Свети Сава прослављен у Женеви
Свети Сава прослављен у Женеви
Свети Сава прослављен у Женеви
Свети Сава прослављен у Женеви

Свечаност у Женеви поводом прославе Светог Саве, првог Архиепископа српског, увеличана је присуством Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована.

Славље је започело у навечерје празника вечерњим богослужењем, које је служио надлежни парох отац Александар Ресимић, у присуству архиепископа Јована, јерођакона Висариона из Охридске архиепископије и ђакона Ивана Толића.

После вечерње службе, Његово Блаженство је, у пратњи надлежног пароха и ђакона, посетио српско културно удружење које и ове године организовало традиционални Светосавски бал. На самом почетку вечери, Архиепископ је преломио славски колач, чиме је бал свечано отворен.

Сутрадан, владика Јован је началствовао светом архијерејском Литургијом уз саслужење надлежног пароха оца Александра, јерођакона Висариона и ђакона Ивана. Обраћајући се верницима, Блажењејши је истакао значај окупљања на светој Литургији и важност окупљања око имена светог Саве.

На крају свете Литургије преломљен је славски колач, уследиле су рецитације и песме које су најмлађи припремили у част свога оца Светог Саве. Овогодишњи домаћин била је гђа Гордана Питети Марковић. И ове године најмлађима су подељени пакетићи од управе парохије Светог апостола Андреја у Женеви. Уследило је традиционално српско послужење и дружење у парохијској сали.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска