Свети Сава прославњен у Подворју Српске Православне Цркве у Москви

Празник првог Архиепископа Српског светитеља Саве, служењем свете Божанске Литургије, прослављен је у Подворју Српске Православне Цркве у Москви. Литургију је служио Архиепископ Прашки и словенски Христофор уз саслужење настојатеља Подворја, архимандрита Антонија (Пантелића) и свештенства. Литургији су присуствовали и чланови амбасаде државне заједнице Србија и Црна Гора, господин Небојша Јерковић, амбасадор Босне и Херцеговине у Москви господин Гордан Милинић, као и мноштво верника српске и руске националности.

По српској традицији, после Свете Литургије преломљен је славски колач и освећено славско жито које је припремио кум славе, господин Вучић. Славље су употпуниле и рецитације деце српске националности, ђака веронауке при храму Светих Апостола Петра и Павла.

Архимандрит Антоније је упутио и речи захвалности Архиепископу Христофору и подарио му жезал у знак захвалности Српске Цркве за све што је до сада учинила ова братска Православна земља за наш многонапаћени српски народ.

Обраћајући се вернима, Архиепископ Прашки и словенски Христофор је између осталог рекао: ?Данас празнујемо Светог Саву највећег српског учитеља и светитеља, и данас имамо пред собом образац смирења и љубави, образац мучеништва оличеног у лику светитеља Саве, који је после своје смрти стао мучеником, о чему су нама данас у својим стиховима говорила ова деца. Његово тело је много после његове кончине запаљено у Београду, на Врачару и ту сада узраста велелепан Храм посвећен овом дивном јерарху Господњем... ? Уз речи захвалности и велику радост што је позван да буде на Подворју Српске Цркве и да ту, са српским народом служи Литургију, пожелио је да српском земљом завлада мир и да православни сви и свуда буду у јединству, а управо Светитељи су ти око којих и посредством којих смо сви сабрани у једну велику заједницу, у Православну Цркву.

После Литургије и ломљења колача, кум славе је приредио у црквеној сали Подворја празничну трпезу за вернике.

Ово је још један сведок како у Православној Русији, на Подворју Српске Православне Цркве у Москви, живи дух јединства који из године у годину окупља и сједињује многе Православне хришћане.