Свети Сава у Степању

Свети Сава у Степању
Свети Сава у Степању
Свети Сава у Степању
Свети Сава у Степању

Као и претходних година, и ове 2015. Савиндан - празник посвећен првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави прослављен је у храму Преноса моштију Светог Оца Николаја у Степању. Свечаност је почела Литургијом, коју је служио парохијски свештеник протонамесник Зоран Марковић.

Након молитве, извршено је резање славског колача. Поред свештеника, у обреду су учествовали и малишани, који су у великом броју дошли и жељно чекали да изрецитују своје песмице у част Светог Саве. Црква се орила од умилних гласова деце, која су чистим срцем појала Богу, показавши да су заинтересована за живот Цркве и духовни развој целе парохије. Према доброј традицији, за око четрдесеторо деце обезбеђени су поклони - књиге и чоколаде. Дарове за најмлађе парохијане припремио је свештеник Зоран Марковић уз помоћ људи великог срца и добре воље, који се залажу за умножавање црквене заједнице.

По завршетку Литургије и дечијих рецитација, свечаности су настављене у школама ове парохије. Свештеник Зоран Марковић обишао је и обавио резање колача у основним школама у Бајевцу, Врховинама и Гвозденовићу. У свим школама је приређен тематски програм. Око деведесеторо деце са својим учитељицама и наставницима учествовало је у славском обреду, а потом изводило рецитације и разне глумачке скечеве везане зе живот и дела Светог Саве.

У Храму Преноса моштију Светог Оца Николаја у Степању и овог празника кроз молитву Вишњем Богу изнета је жеља да се сваке године окупља све више верника, који ће искреном вером чувати Православље.

Извор: Епархија ваљевска