Свети Синод Украјинске Цркве разматра канонизацију пет нових светих

Житија неколико људи поштованих широм Украјине послана су Светом Сабору Украјинске Православне Цркве на размотрење и званичнoг прослављење међу светима.

Састанак Комисије за причислење сабору светих Светог Сабора Украјинске Православне Цркве одржан је јуче у Кијевско-печерској лаври под председништвом Његовог Високопреосвештенства митрополита херсонског и тавријског Јована.

Током састанка, Комисија је прегледала материјале који се тичу живота митрополита кијевског и галицијског Арсенија, свештеникâ Епархије каменске Василија Вакнинског, Теодора Романовског и Јосифа Чекранова, као и Блажене Јулите Педан.

Митрополит Арсеније је дбио у Кијевској епархији од 1. јула 1860. године. Упокојио се 28. априла 1876. године и сахрањен је у цркви Воздвижења Часног Крста у Кијевско-печерској лаври, испред Казанске иконе Пресвете Богородице.

Оци Василије, Теодор и Јосиф служили су у парохијама Верхнеднепровског региона Мале Русије. Они су погубљени 19. новембра 1937. године одлуком Народног комесаријата за унутрашње послове. За сада, њихова имена су предложена на молбу архиепископа каменског Владимира са жељом да се поштују локално као Каменски новомученици.

Блажена Јулита је била испосница у селу Петрово у Кировоградској области, где данас почива.

После прегледа материјала, Комисија их је предала на разматрање Светом Сабору Украјинске Православне Цркве.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)