Свети Трифун прослављен у Књажевцу

Свети Трифун прослављен у Књажевцу
Свети Трифун прослављен у Књажевцу
Свети Трифун прослављен у Књажевцу
Свети Трифун прослављен у Књажевцу

Светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион прослављен је празник Светог Трифуна у Књажевцу. Саслуживали су свештеници храма Светог Георгија, уз појање храмовног хора.

Владика је честитао празник свим верницима, а посебно винарима и виноградарима који Светог Трифуна обележавају као славу и свога заштитника. Говорећи о житију Светог Трифуна, Владика је подсетио на речи Светог апостола Павла: „Да нас ништа, ни висина, ни дубина, и никаква твар неће моћи одвојити од љубави Христове…“ Управо је тако живео Свети Трифун, који је био изложен двема стихијама: похвалама и даровима овога света које је примио и сматрао их ништавним у својој скромности и љубави према Господу, а потом гоњењу и мучењу где је страдао исповедајући своју веру.

-Данас се људи, поручио је владика, налазе у истим искушењима, али ако је верујући човек укрепљен вером, молитвом, надом на помоћ Божију, онда треба да корача достојанствено и храбро кроз овај свет, увек смирено и кротко, ревносно у ономе што Господ очекује од нас, а не оно што очекују други људи који су пролазни у овом свету, поручио је Владика, који је узнео молитве светом Трифуну да нас утврди у вери, а произвођачима грожђа и вина пожелео успешну годину.

Празник Светог Трифубн прославили су и у предузећу „Џервин“ у Књажевцу. Њихове винограде обишао је владика Иларион у пратњи свештенства и председника Општине Књажевац г. Милана Ђокића, где је обавио традиционално орезивање лозе и благословио виноградски род ове године. Након тога, Преосвећени владика је освештао винарију компаније „Џервин“.

Извор: Епархија тимочка