Свети Василије Велики прослављен у Маршићу

Свети Василије Велики прослављен у Маршићу
Свети Василије Велики прослављен у Маршићу
Свети Василије Велики прослављен у Маршићу
Свети Василије Велики прослављен у Маршићу

Епархија шумадијска: Бесплатан дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју и стручна подршка њиховим родитељима

У недељу, 14. јануара 2018. године, када Црква празнује Обрезање Господње, Светог Василија Великог и Нову годину, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Василија Великог у Маршићу. Саслуживали су протојереји-ставрофори Зоран Крстић, Саво Арсенијевић и Радован Чанчаревић, протонамесник Бранислав Матић, протођакон Мирослав Василијевић и ђакон Милош Павић.

После прочитаног Јеванђеља прота Зоран Крстић је честитао верницима храмовну славу и наступајућу Нову годину: -Нова година је управо време да осмотримо и анализирамо како смо провели живот у минулој години да бисмо у свему били бољи у Новој години Господњој. Проат Крстић је подсетио на значај празника Обрезања Господњег и надахнуто говорио о једном од највећих отаца Цркве Христове, Светом Василију Великом, Архиепископу Кесарије Кападокијске, иначе патрону храма у Маршићу. Подсећајући на Василијаде које је основао управо Свети Василије Велики професор Крстић је повукао паралелу између те делатности и делатности Удружења за помоћ деци и младима са сметњама у развоју Свети Василије Велики као кораку према некој врсти Василијаде у Епархији шумадијској. Удружење се бави пружањем услуге бесплатног дневног боравка деци и младима са сметњама у развоју и пружањем подршке родитељима кроз рад Тима за помоћ и подршку родитељима деце са сметњама у развоју који сачињавају свештеници и психолог.

На призив Са страхом Божјим и вером приступите причестио се велики број верника ове парохије као и корисника Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју.

Након освећења славског жита и ломљења славског колача уприличена је трпеза љубави у Парохијском дому у Маршићу, током којег је приказан филм о Дневном боравку за децу и младе са сметњама у развоју који ради пет дана у недељи у просторијама Парохијског дома, а делује у оквиру делатности Удружења за помоћ деци и младима са сметњама у развоју Свети Василије Велики.

Извор: Епархија шумадијска