Свети великомученик Димитрије - слава Косовске Митровице

На дан светог великомученика Димитрија Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски Артемије служио је свету архијерејску литургију у Косовској Митровици, у храму посвећеном овом светитељу.У Митровици постоје два храма. Стари храм, посвећен Светом Сави, који се налази у јужном делу Митровице где не живе Срби запаљен је 2004. године. Сва богослужења сада се врше у новом храму Светог великомученика Димитрија који је освећен 2005. године и налази се у северном делу Митровице.

Епископу Артемију саслуживали су викарни епископ Теодосије, протосинђел Стефан (игуман Зочишта), јеромонаси Евтимије (игуман Сочанице), Варнава и Никита, протојереј Милија Арсовић, јереји Радета Дончић, Никола Вучетић и Милан Кевкић, јерођакони Дамјан, Мартинијан, Јаков и ђакон Стево Митрић.
Велики храм Светог Димитрија био је испуњен Митровчанима од којих се један број причестио а хор при овом храму је певао у току литургије. По завршетку литургије извршено је ломљење славских колача. Домаћин славе била је општина Митровица на челу са преседником Ненадом Топличевићем. Идуће године домаћин славе ће бити исти као и ове. У својој беседи владика Артемије је између осталог рекао: «Свети Димитрије је вођа данашњих хришћана, заштитник града Солуна, али и града Митровице - по њему се овај град и назива. Свети великомученик Димитрије био је, као што сви знате, војвода солунски који је за своју веру православну пострадао, пролио своју крв, дао свој живот за Господа Христа и удостојио се те части и благодати Божије да га данас славе православни хришћани широм васељене. Данашње Свето Јеванђеље говори такође о томе зашто непријатељи Христови гоне и његове слуге и следбенике. Каже Господ: "Ако мене гонише и вас ће гонити; ако моју реч одржаше и вашу ће одржати" (Јн 15, 20). Господ Христос је први мученик и страдалник за веру праву, за истину Божију, а онда следе остали свети мученици иза Њега, почев од првомученика и архиђакона Стефана, па редом за три стотине година хришћанске историје, за време Римскога царства, када је владало незнабоштво, онда су многи хришћани своју веру посведочили својим животом и својом смрћу, пролили су своју крв. Међу њима је и свети великомученик Димитрије. И наш православни српски народ својим животом, својом историјом сведочи да је христоносни и богоносни народ, зато и страдамо кроз сву нашу историју и постајемо самученици Господњи и самученици светих мученика Христових који су за Њега пострадали. Славећи светог великомученика Димитрија ми се животом својим уподобљавамо њему, угледамо се на његову веру, на његову чврстину, на његову истрајност у исповедању своје вере. И данас наш народ, посебно овде на Косову и Метохији, страда за веру своју православну, страда за име своје хришћанско, за име српско, зато што припада томе крстоносном и христоносном народу Божијем».

Након беседе, упркос јакој киши, пошло се у литију око храма, а затим је подељена нафора. Нешто касније припремљен је славски ручак за бројне госте међу којима су били Срби из Републике Српске и председник општине Мионица. У току ручка хор «Светог великомученика Димитрија» извео је неколико композиција из свог репертоара. Одмах по доласку у Грачаницу Владика Артемије је у трпезарији манастира, заједно са протосинђелом Николајем (игуманом Црне Реке), преломио колаче јеромонасима Варнави и Иринеју и искушеници Митри.

Извор: Епархија рашко-призренска