Светигора: Свети Јован Владимир (у пет томова)

Светигора: Свети Јован Владимир (у пет томова)
Светигора: Свети Јован Владимир (у пет томова)
Светигора: Свети Јован Владимир (у пет томова)
Светигора: Свети Јован Владимир (у пет томова)

У организацији Светигоре, Информативно-издавачке установе Митрополије црногорско-приморске, 24. октобра 2017. године на Сајму књига у Београду у сали Иво Андрић јавности је представљен корпус од пет томова у шест књига посвећених Светом Јовану Владимиру.

Уредник издања др Васиљ Јововић је говорио о структури овог зборника изабраних списа и сведочанстава насталих током вјекова у част и славу Светог Јована Владимира на широким просторима од Балкана и Европе и шире од тога, до Синаја и манастира Свете Катарине. Излагање је завршио презентацијом плана за следеће томове који ће обухватити зборник радова са научног скупа одржаног у Бару уочи освештања Саборног храма Светог Јована Владимира, септембра 2016. године, као и осталих списа чиме ће овај корпис бити заокружен у десет томова.

Научни саветник Византолошког института Српске академије наука и уметности др Срђан Пириватрић је говорио о историјском контексту времена и простора на коме је оставио трага Свети Јован Владимир својим животом и страдањем. Истакао је његов значај у преднемањићкој историји српског народа али и народа у окружењу који су очували његов историјски и молитвени спомен.

Круна промоције је било слово о Јовану Владимиру које је изговорио Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије који је дао синтетички приказ рада на обнављању молитвеног спомена Светог Јована Владимира од првих дана своје митрополитске службе у Црној Гори. Са захвалношћу је споменуо блаженог спомена упокојеног барског пароха протојереја Богића Фемића који је почео са обнављањем литије на Румију а потом читав сплет догађаја који су се одвијали у годинама од освештања темеља Саборног храма у Бару и освештања воздвигнуте цркве на врх Румије до овог тренутак када се јавности представља корпус списа посвећених Јовану Владимиру.

Митрополит је навео низ примјера отпора, са разних страна, који су покушали да омету ово богоугодно дјело али и примјере богољубља и пожртвованости за дом Божји бројних хришћана који су додали снаге и љубави да се спомен на првог канонизованог српског владара и мученика обнови и засија незалазном светлошћу у нашем времену и за потоње генерације.

Промоцију је водио протојереј ставрофор др Велибор Џомић а чула се и пјесма у част Јована Владимира што је допринело да је била велика духовна радост свим присутним међу којима је био и пјесник Матија Бећковић.

Вечерас, 25. октобра 2017. године, на Сајму ће бити промовисана монографија манастира Ком. На промоцији ће говорити митрополт Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска