Светигорина едиција Немањићки манастири – Манастир Морача

Част нам је да Вас обавестимо да ће у четвртак, 16. јуна просторијама Медија центра (Теразије бр. 3) у 14.00 часова, Издавачко - информативна установа „Светигора" представити пету књигу у својој едицији „Немањићки манастири" - „Манастир Морача".

Овим путем бисмо желели да Вас позовемо да присуствујете промоцији књиге коју ће представити Митрополит црногорско -приморски Амфилохије Радовић, књижевник Матија Бећковић, проф. Аника Сковран и члан редакције проф. Весна Тодоровић. Водитељ програма: Сања Лубардић.

Прво коло едиције од 10 књига, чије је објављивање планирано током 2011. године обухватило би, ако Бог да, најстарије и данас, углавном, најугроженије бисере српске културне и црквене баштине на Косову и Метохији: поред Дечана, Грачанице и Бањске, Свете Арханђеле код Призрена, затим Морачу, Студеницу, Хиландар, Жичу, Милешеву и Сопоћане.

Колорна популарна монографија Манастир Морача, на 64 стране, пета по реду књига у „Светигориној едицији" „Српска културна и духовна баштина" коло „Немањићки манастири"

У сусрет својој седамстошездесетој годишњици манастир Морача (подигнут 1252), задужбина Стефана сина Вука(на) Немањића и унука Светог Симеона Немање, као бело гнездо савијено и брањено хиљадама руку, загријавано вековном молитвом и народним заједништвом, стоји у својој неокрњеној и првобитној лепоти. Ова књига на популаран начин сажима вековни живот у манастиру Морачи и подсећа на непролазне уметничке и културне вредности које су се у њему током дугог временског периода стварале и чувале. Она сведочи и о трајном присуству и духу светородне лозе Немањића, на њиховој очевини, у Црној Гори, некадашњој Зети. Велика су искушења притискала и угрожавала манастир Морачу у његовом историјском трајању. И данас, када то не бисмо очекивали, манастир је угрожен идејом о потапању кањона Мораче и подизању хидроелектрана, па је ова књига и мали допринос одбрани Мораче од те сулуде идеје. 

Директор ИИУ „Светигора"
Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић