Светих места - никад доста

Жељу да остане на просторима пљеваљске општине, да се духовно усправи и уздигне, верујући православни народ исказује градњом богомоља, како би потражили решења за искушења које је донело садашње време. Зидајући нове цркве и обнављајући оштећене овај народ на делу показује да осећа потребу обнове духовног живота.

Владика Филарет у разговору често истиче да је жива црквено - градитељска делатност која краси Милешевску епархију постигнута синергијом труда епархијских органа, свештенства и верујућег народа тог простора.

У општини Пљевља 2004. године завршена је црква св. Прокопија у Шулима, а исте те године почела је градња још две цркве, у Буковици посвећена св. великомученици Марини - Огњена Марија, друга посвећена св. Прокопију у селу Љутићи у Матаругама код Пљеваља. У међувремену је 2006. године започета, а 2007. године завршена црква св. Василија Острошког у селу Крће, док је прошле године започета градња, а ове године освештани крстови и звона цркве Рођења пресвете Богородице у селу Брвеница. Изградња храма св. Георгија на Гукама код Пљеваља, највећег храма у пљеваљској општини, почела је 2001. године, а ове године храм је покривен. Радови до завршетка храма укупно ће износити 2,5 милиона евра.

Изградња храма је започета 21. јуна ове године, 27. јула текуће године освештани темељи храма, те крстови и звона у присуству већег броја мештана и верујућег народа овог краја. Окупило се и младо и старо, најчешће из безбожних породица које су схватиле колико су њихови преци грешили, одмећући се од вере, како би осетили мирис тамјана и чули глас молитве. Освећење храма обавиће се 8. новембра са почетком у 9 часова. Велики труд је уложен у обнову и уређења манастира Св. Тројице код Пљеваља, коју је доста помогао Рудник угља Пљевља, где су поред цркве урађени манастирски конаци, ризница и библиотека. Обнова је завршена 2004. године, када је Пљевља посетио љегова светост Патријарх српски Павле и том приликом је освештан обновљени храм и конаци.

РУШЕВИНЕ

Из рушевина је подигнут и древни манастир Довоља (посвећен Успенију пресвете Богородице), и манастир у Ђурђевића Тари (Св. архангела Михаила).

ВРУЉА

Народ пљеваљског краја већ у суботу ће бити богатији за још један храм, тачније 8. новембра на Митровдан у селу Вруља код Пљеваља биће освештан храм светог Димитрија. Ово је седма црква, која се подиже у пљеваљском намесништву Епархије милешевске, а за време његовог преосвештенства епископа милешевског господина Филарета.

ДОНАТОР

Народ овог краја у суботу ће бити богатији за још једну светињу, храм светог Димитрија у селу Вруља. Главни донатор за изградњу овог храма је господин Блажо Чабаркапа, са браћом Љубом, Обрадом, Драгишом и Лазаром, који су поклонили земљиште Српској православној цркви, као и братство Чабаркапа. По речима господина Блажа Чабаркапе, храм светог великомученика Димитрија ће бити храм и дом молитве за све верујуће од реке Лима до Таре, а за Епархију милешевску и Пљевља један нови духовни бисер.

Извор: www.новости.рс - М. Дробњак