Светиње Епархије врањске на удару вандала

Већ дуги низ година светиње Епархије врањске су на удару вандала, а најчешће на подручју општина Прешево и Бујановац. Последњи напад догодио се 11. августа 2013. године, када је обијена црква Светих апостола Петра и Павла у Бујановцу. Старешина храма, протојереј Новица Николић приметио је да нешто није уреду, при самом уласку у олтар.

Престоног крста није било, као ни звездице дискоса на Проскомидији, док су посуде за причешће биле испомеране, као и трон Епископа. Полиција у Врању одмах је реаговала, пронашла починиоца и поднела кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Врању против М.А. (1989), држављанина Сирије, због постојања основа сумње да је извршио ово кривично дело. Сумња се да је М. А. покушао да украдене предмете прода у Саборном храму Свете Тројице у Врању. По речима свештеника Новице Николића, сви украдени предмети су враћени у храм.

Пре непуних месец дана оскрнављен је и храм Рођења Светог Јована Крститеља у селу Првонек. Том приликом украдене су две иконе са иконостаса из 19-ог века, и то икона Пресвете Богородице и Светог Јована Крститеља. Свештеник сведочи да је храм и раније био обијан али не и покраден, што је случај овога пута. Полиција је након обијања саставила извештај и трага се за починиоцима.

Подсећамо, да ово није први пут! За мање од месец дана оскрнављене су ове две светиње Епархије врањске, а за последњих неколико година и храмови у селу Мртвица и Прекодолцу, општина Владичин Хан, затим манастир Светог Николе у Врању (метох манастира Хиландара из XIV века), црква Светог архангела Гаврила у селу Рељан, општина Прешево и други.

Извор: Епархија врањска