Светионици рода нашега

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у сриједу увече, 9. децембра, у сали Културног центра Источно Ново Сарајево, отворио изложбу радова студената Високе школе - Академије Српске православне цркве за уметност и консервацију из Београда под називом "Светионици рода нашега". Владика Николај је у пригодној бесједи рекао да су главни дарови изложених икона светих Божијих људи, истина и љубав.

"Свјетлошћу истине обасјавају цијели свијет, а топлином љубави грију срца људска" - истакао је господин Николај. Високопреосвећени је нагласио да је ова изложба један мали календар светитеља, светих Божијих угодника, те да је она "код нас у свакој кући изложена кроз славску и друге иконе".

"Чар ове изложбе је у многим именима светих са Господом Христом, пресветом Тројицом и Мајком Божијом. Та имена значе да је личност све, да је карактер, садржина и богатство душе. Ова имена означавају велике чаробне личности блиске Христу" - рекао је митрополит Николај.

Владика Николај је нагласио да постоје два пута и да су оба права - од Христа светитељима и од светитеља Христу. "Христом се објашњавају светитељи, светитељима се доказује Христос" - напоменуо је господин Николај.

Високопреосвећени је истакао да је светитељ највећи побједилац - пред његовим ногама лежи свијет мртав.

"Светитељи чије су иконе изложене нису проводили живот узалуд, него су сваки час проводили живот у разним подвизима, сталном контакту са Богом, науком Христовом. Добра дјела њихова била су занимање њихово - тјешили су, учили су и упућивали свакога коме је утјеха или пут требао. Живјели су тачно по науци Христовој. Био је то мелем за све болове људи или хладни извор на коме се могао свако освјежити и небеском љубављу окријепити и научити да је тврда кула име Господње" - поручио је митрополит Николај.

О значењу икона у православљу говорио је директор Института Академије СПЦ за унапређење и чување културног наслијеђа Мирко Томасовић, истакавши да су оне Jеванђеље у бојама.

Након свечаног отворења изложбе у кино сали Културног центра приказан је документарни филм о Високој школи - Академији СПЦ за уметност и консервацију из Београда.

На отварању изложбе пјевао је хор Српског пјевачког друштва "Слога" из Сарајева.

Радове студената Високе школе - Академије СПЦ за уметност и консервацију из Београда већ су видјели становници Минхена, Њујорка, Бостона и Стразбура.

Извор: Митрополија даборбосанска