Светитељ јеванђељског подвига и љубави

Светитељ јеванђељског подвига и љубави
Светитељ јеванђељског подвига и љубави
Светитељ јеванђељског подвига и љубави
Светитељ јеванђељског подвига и љубави

Торжествено Светомакаријевско-богомољачко славље у Убу

Божјом милошћу и молитвама Светог Макарија Египатског, упркос изузетно хладном времену, у Убу је веома свечано, саборно и молитвено прослављен дан посвећен овом дивном Божјем светитељу и угоднику. Како рече архимандрит Михаило, настојатељ манастира Јовања, "данас је у Таманави веома хладно, али је истовремено топло, топло због братске љубави која је увек присутна у тамнавском намесништву". Пребодобни Макарије је заштитник цркве-брвнаре и Православне народне хришћанске заједнице у Убу.

Светомакаријевско-богомољачко славље почело је бденијем, које је служио протојереј Томислав Цветиновић, парох у Лајковцу, а саслуживали су му протојереј Милан Ристивојчевић, духовник ПНХЗ "Св. Макарије Велики" и о. Милан Васиљевић, свештеник из Лајковца.

Свечаном празничном Литургијом началствовао је архимандрит Авакум, игуман манастира Лелић. Свету животворну жртву Господу са игуманом лелићке обитељи принели су архимандрит Михаило, настојатељ светојовањског манастира, јеромонах Доситеј, хиландарски сабрат, протојереј-ставрофор Гроздан Симић, духовник ПНХЗ "Воздвижење Часног Крста" из Ваљева и крстоносни прота Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски. На Литургији је појао убски црквени хор "Пресвета Богородица Тројеручица".

- Свети Макарије Велики је живео по Јеванђељу. Слушајући речи Светог Јована Крститеља да ми треба да се смањујемо а Господ да расте, он је подвигом и љубављу стекао смирење, али како је Божјом благодаћу многа чуда чинио, народ га прозва Великим. Хришћани нашега времена имају у Светом Макарију изузетан пример ревновања ка Христу. Бити једноставан, незлонамеран, ведар и свакако, колико је то у нашој моћи и Божјој помоћи, смирен - надахнуто је проповедао јеромонах Доситеј Хиландарац.

По завршеној Светој Литургији и литији, ломљен је славски колач и освећено славско жито. Напослетку, уследило је сабрање за трпезом љубави која је, како често каже наш Преосвећени Владика Милутин „продужена литургија“. У црквеној сали приређен је прикладан културно-уметнички програм, у извођењу ученика веронауке убске гимназије, техничке и музичке школе.

Духовник ПНХЗ "Свети Макарије Велики", о. Милан Ристивојчевић захвалио је монасима, свештеницима, браћи и сестрама богомољцима на молитвеном учешћу у братственој слави.

- Црква нас неодољиво подсећа на кошницу и матицу у њој, која добре плодове даје. Богомољцима николајевског кова место јесте у цркви, а они који ту кошницу напусте формирајући неку своју матицу, кратког су даха и у супротности са данас прочитаним Апостолом, који налаже послушност старешинама својим и молитве Богу за њих" – рекао је о. Милан поздрављајући присутне.

Овогодишњу светомакаријевску награду - предивно укоричено Свето писмо, за несебичну љубав и ревност исказану према својој Цркви, добио је Александар Ивановић из Уба.

У име ПНХЗ "Свети Макарије Велики" обратио се брат Момир Петровић, истакавши благодатну и спасоносну димензију праштања у животу сваког Хришћанина.

Извор: Епархија ваљевска