Светитељи су изнад истока и запада

Светитељи су изнад истока и запада
Светитељи су изнад истока и запада
Светитељи су изнад истока и запада
Светитељи су изнад истока и запада

Свети Владика Николај се душом вазнео на небо, а оставио је тело своје на земљи да настави проповед Јеванђеља Христовог. Желећи део тог сведочанства о јединој Истини, Архиепископ румунске православне Епархије у Америци др Николај и настојатељица манастира Покрова Пресвете Богородице игуманија Теодора упутили су пре неколико месеци писмо Епископу Милутину с молбом да честицу моштију Светог Владике Николаја из Ваљева пренесу у Америку. Добивши благослов од Епископа ваљевског, игуманија Теодора је, по одобрењу Архиепископа Николаја, лично дошла у Ваљево да преузме честицу моштију за свој манастир.

Госте из Америке је примио у својој резиденцији Епископ ваљевски Господин Милутин који је заједно са архијерејским замеником архимандритом Петром показао леп пример српског гостољубља. Сусрет са игуманијом Теодором био је прилика да се размене лична искуства о монашком животу и да се упореде различита православна предања. Кроз пријатан разговор и поуке, које ће игуманија заједно са светињом понети у свој манастир, пружен је леп пример српског монаштва и гостољубља.

Захвалност и радост игуманија Теодора није могла да сакрије када је у своје руке примила делић светитељевих моштију. Речи више од тога нису могле да кажу. Поуке више нису биле потребне.

Одлазећи са даром за који нема видљивог начина да се захвали, игуманија Теодора је само рекла да је овиме Епископ Милутин постао ктитор румунског манастира у Америци. А ми можемо додати да је то са њим постала и цела Србија.

Ђакон Саша Максимовић

Извор: Епархија ваљевска