Светлопис светог Нектарија Егинског

У издању Задужбине Свети Јован Златоусти, при манастиру Ћелије објављена је књига Светлопис светог Нектарија Егинског Чудотворца, протојереја-ставрофора Ненада Андрића.

Многобројне фотографије са Егине и других грчких светиња које су везане за живот и дело великог савременог чудотворца, светог Нектарија, уз богат текст прота Ненад је преточио у један светлопис који ће приближити читаоцу лик светог Нектарија. За овог православног светилника преподобни Јустин каже: “Овај светитељ нашег века као да би послан од Бога зато да исцељује две најтеже и најраширеније болести нашег времена, злу болест рака и болест ђавоиманости, и уопште нервна и душевна обољења.“ А ово скромно дело, Светлопис светог Нектарија, упућује нас на молитвено заступништво дивног светитеља који је у благодати Духа Светог сасуд дарова Божјих и свештени лекар за кога не постоји неисцељиво.

Његов животни пут, који је био трновит и пун страдања, открива нам начин живљења овог духовног горостаса који нас у свакој прилици нашег живота упућује да га подражавамо. Његов живот је сазидан на чврстом темељу вере, смирења и љубави кроз голготско трпљење свих невоља и напада  каја су му долазила од непријатеља рода људског Сатане и сујетних и злобних људи. Свети Нектарије се показао као новозаветни Јов у подношењу искушења, па свима који су у искушењима указује на практичан пример како изаћи на крају као победниик.

Проти Ненаду својом стручношћу при дизајну и прелому текста несебично је помогао протонамесник Живојин Кнежевић, а лектор и  рецензент књиге је проф. др Слободан Живковић.

Својим благословом Епископ ваљевски г. Милутин топло препоручује ово дело читаоцима са жељом да се упознају са животом светог Нектарија и његовим чудесним пројавама у благодати Божјој и да са радошћу кличу: Диван је Бог у Светима Својим!