Светлост над покајаним душама

Са благословом Патријарха српског Иринеја и Епископа сремског Василија, у организацији Саборне цркве у Београду и Намесништва сремскомитровачког, икона са моштима Св. Јована Шангајског и Санфранцисканског, која се од јула 2009. године, налази у београдској Саборној цркви, донета је на поклоњење верницима Сремске Митровице, 19. јула 2011. године. Основна намера овог догађаја била је посета сремскомитровачком Казнено-поправном заводу и затворској капели Св. Петке, ради духовног укрепљења осуђеника – верника ове установе. Наиме, Св. Јован Шангајски, један од највећих заштитника деце, велики је молитвеник и за болесне, страдалнике, сирочад, удовице, путнике, зависнике од алкохола и дрога, душевне болеснике, затворенике...

Икону са моштима Св. Јована Шангајског донео је старешина Саборне цркве у Београду, протојереј-ставрофор Петар Лукић, са сарадницима. Дочек који је приредио верни народ Сремске Митровице са својим духовним пастирима био је заиста величанствен, а за такво гостољубље и љубав, по речима Св. апостола Павла, примају се анђели.

Акатист у затворској капели Св. Петке

Икона са моштима Св. Јована Шангајског постављена је у капели Св. Петке, у којој је готово све што поглед обухвата рад самих затвореника. Догађају је присуствовао велики број затвореника, који су добровољно дошли на поклоњење Свецу. Акатист Св. Јовану Шангајском служио је Епископ сремски Василије, а саслуживали су протојереји-ставрофори Петар Лукић, Бранислав Поповић и Ђорђе хаџи-Воларевић, протојереј Саво Ракита, протонамесник Радослав Радовановић, јереј Љубомир Воларевић, ђакон Слободан Вујасиновић, док су за певницом појали сремскомитровички вероучитељи, као и осуђеници – полазници затворске веронауке. У несвакидашње снажној молитвеној тишини, међу верницима КПЗ-а проношене су молитве Светитељу, отварајући у њиховим душама нове духовне хоризонте за сусрет са Господом и умивајући их покајничким сузама.

Након беседе Епископа Василија, уследило је поклоњење верника моштима, уз миросање јелејем из кандила над Светитељевим моштима у Сан Франциску, наменски донетим из београдске Саборне цркве за ту прилику. Ово је први долазак моштију једног Светитеља у историји ове установе. Они чије су душе намучене и жедне Живога Бога, поклањали су се Свецу са најдубљим поштовањем и озбиљношћу. Међу њима је било и оних који су, најпре, испред олтара, на коленима молили Господа за опроштај и благослов да приступе Светим моштима. У многим очима огледале су се искре обновљених и покајаних душа. Прота Петар Лукић је поделио верницима иконице Св. Јована Шангајског и специјално издање Саборника, билтена Саборне цркве, посвећено овом Светитељу. Верници су даривали госте из Београда иконама, дуборезима и бројаницама, које су својеручно израдили.

Литија улицама Сремске Митровице

Свечаној литији, која је пратила икону са моштима Св. Јована Шангајског, придруживао се све већи број возила, уз радосне звуке аутомобилских сирена. Народ је излазио из својих домова и заустављао возило са моштима, везујући за њега дарове, целивајући икону, поклањајући се Светитељу у сузама и молећи га за помоћ. Дочекивали су га и болесни, стари, инвалиди, деца и труднице, а пут му је припреман посипањем латица ружа и цвећа, што је био призор истински потресан и до тада невиђен на овим просторима. Великим трудом и изузетном организацијом затворског духовника и старешине Храма Светих Сирмијских Мученика, јереја Љубомира Воларевића, као и затворског вероучитеља, Бранислава Павкова, народ овог краја је био добро припремљен за долазак Св. Јована Шангајског, а тим поводом је асфалтиран и део пута до Цркве Светих Сирмијских Мученика, уз помоћ Општине Сремска Митровица.

У Храму Светих Сирмијских Мученика

У порти Цркве Светих Сирмијских Мученика, Светитеља је дочекао бројни народ и свештенство. Током читања акатиста Светоме, храм је био до краја испуњен верницима, иако је, због изузетно високе дневне температуре, молитвено сабрање и за вернике и за свештенослужитеље изискивало истински подвиг. Прота Ђорђе хаџи-Воларевић је одржао надахнуту беседу о животу Светитеља, наглашавајући да је то први долазак моштију Св. Јована у Сремску Митровицу и да му је народ припремио пут са великом љубављу и радошћу. Поклоњење Св. Јовану Шангајском је у овом храму трајало више часова, а домаћини су за госте припремили и трпезу љубави.

У Храму Св. Архангела Гаврила у Лаћарку

У овом догађају учествовало је читаво Намесништво сремскомитровачко. У порти Цркве Св. Архангела Гаврила у Лаћарку, последњој одредници молитвеног пута моштију Св. Јована Шангајског, верни народ је оформио шпалир, да би, у тренутку уласка моштију, клекао и дочекао Светитеља на коленима. Акатисту Св. Јовану Шангајском, који је служио Епископ сремски Василије, са служашчим свештеницима Намесништва сремскомитровачког, присуствовали су и градоначелник Сремске Митровице и директор Завода за заштиту споменика културе овог града. Приређена је трпеза љубави, где је Владика Василије читав догађај назвао историјским, за Цркву, за народ, за Сремску Митровицу, а нарочито за вернике КПЗ-а. Приликом растанка и свечаног испраћања моштију за Београд, небо над храмом је неуобичајено блистало, упркос позном делу дана и надоласку облака, као да се молитвена сила Св. Јована Шангајског уздизала до самог небеског свода, наткриљујући све верне душе и благосиљајући их небеским сјајем.

Св. Јован Шангајски је и током земног живота обилазио затворе, болнице, домове и ходио улицама, доносећи невољнима и болеснима благослов и исцељење.

Извор: Православље