Светогорци на устоличењу Српског Патријарха

У име Свете Горе, свечаном чину устоличења Његове светости патријарха српског г. Иринеја присуствовала је петочлана делегација Свештене општине Свете Горе. Делегацију су сачињавали високопреподобни игуман хиландарски, архимандрит г. Методије, високопреподобни игуман зографски, архимандрит г. Амвросије, јерођакон Доситеј из свештеног манастира Хиландара и јеромонах Пимен и јерођакон Атанасије из свештеног манастира Зографа.

Првог октобра, у петак, делегација Свете Горе стигла је у манастир Дечани, где су усуботу ујутро на светој литургији служили игуман хиландарски и зографски уз саслуживање јерођакона оба светогорска манастира.

Делегација је затим наставила свој пут и стигла у ставропигијалну лавру Пећку патријаршију. Топли дочек пружио им је Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. По свом доласку у Пећку патријаршију, светогорску делегацију примио је и патријарх српски г. Иринеј.

Бдење је служио игуман зографски, архимандрит г. Амвросије, уз саслуживање јерођакона Доситеја (манастир Хиландар) и Силуана (манастир Григоријат).

На свечаној литургији приликом устоличења Његове светости патријарха српског г. Иринеја служио је и игуман хиландарски, архимандрит г. Методије, као и игуман зографски, архимандрит г. Амвросије. Такође, на литургији су саслуживали јерођакони Доситеј и Силуан.

Након свете литургије, на свечаном ручку у Дечанима, игуман манастира Хиландара, архимандрит г. Методије, обратио се патријарху српском и том приликом му даровао панагију са ликом Пресвете Богородице Тројеручице, као дар свештене монашке обитељи хиландарске.

Светогорска делегација посетила је и манастир Грачаницу. Сестринству овога манастира игуман хиландарски даровао је икону Пресвете Богородице Тројеручице.

Извор: hilandar.org