Светосавка академија у Обреновцу

Светосавка академија у Обреновцу
Светосавка академија у Обреновцу
Светосавка академија у Обреновцу
Светосавка академија у Обреновцу

А година иза, за Обреновац најтежа у новијој историји. Трагови водене стихије на храму више се не виде. Пламен воштанице и анђеоска песма у част највећег сина српског рода, да молитвама својим од Господа боље дане измоли…

Свети човек постаје онај који прими живог Бога у себе. Такви су били старозаветни пророци, међу којима је највећи Свети Јован Претеча, чија нас десница са Цетиња благосиља. Такви су били свети апостоли, такође јеврејске крви, али их сви народи света као своје осећају јер је у њима Христос живео. Међу нама Србима родио се Свети Сава. Стасао је на Светој гори, а упокојио у Трнову, средњевековном царском граду суседне Бугарске. Свети ликови Саве и оца му Симеона Мироточивог фрескописани су у храмовима широм православног света, где живе веровања да су боравили и посведочили име Христово. Велики су светитељи јер су очистили душе своје да би се Дух Свети уселио у њих и присутни су свугде Дух Свети пребива. Иако су се поодавно упокојили, можемо да их дозивамо молитвама, део је сјајног савинданског слова протојереја-ставрофора Предрага Драгићевића у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Обреновцу.

Све што се догађало са нашим народом Свети Сава је делио. Кад се наш народ радовао, радовао се и он. Кад је страдао, страдао је и он. У безбожним временима, кад су Срби Бога разапињали, и Свети Сава био је разапет… Из његових спаљених моштију, на Врачару је изникао велелепни храм. Они који су их спалили нису знали да се снага и светлост васкрсења не могу уништити- поручио је прота Предраг Драгићевић верном народу у препуном Светројичном храму.
Лепота уметничког стваралаштва, ведрина и радост које су испуниле сваког посетиоца манифестације потврдиле су да се у ову посавску варош живот у пуном сјају вратио. А година иза, за Обреновац најтежа у новијој историји. Трагови водене стихије на храму више се не виде. Пламен воштанице и анђеоска песма у част највећег сина српског рода, да молитвама својим од Господа боље дане измоли… Тропар и Химна Светом Сави, „Богородице Дјево“, „Теби, само Теби“, „Будимо људи“… појали су Црквени хор „Свети Јоаким и Ана“ и Дечји црквени хор „Ваведење Пресвете Богородице“, под управама др Габријеле Вучај и музичког педагога Маје Обрадовић. Поетски вапај „Ходочашће Светом Сави“ једног од највећих савремених српских писаца академика Љубомира Симовића „оживела“ је Милица Шаиновић. Игроказом „Свети Сава“, малишани Предшколске установе „Перка Вићентијевић“ дочарали су рођење и животни пут Светог Саве.

Обреновачка академија била је својеврсна круна светосавских свечаности у Епархији ваљевској, рекао је Епископ ваљевски Г. Милутин. Најлепши део програма свакако су деца јер она личе на анђеле и, према речима Светог Аве Јустина, „деца и цвеће ће нас пред Господом оправдати“. Слава Богу што Србија има такву децу и нека се рађају још више, а на нама је да будемо људи. На то нас је годинама позива блаженопочивши Патријарх Павле. Јер, расуђује Владика Милутин, бити човек је изнад свега на земљи. Да будемо достојни сусрета са Светим Савом и целивања његове свете деснице у Царству небеском.

Извор: http://crkvauobrenovcu.rs