Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду

Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду
Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду
Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду
Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду

Прослављене храмовне славе у Флемингтону и Гринзбороу. Савинданске свечаности својим присуством увеличао и Владе Дивац.

Гринзборо - После саборног прослављања Светог Саве у манастиру у Илајну, у препуном велелепном храму Светог Саве у Гринзбороу на северу Мелбурна храмовна слава је прослављена у недељу, 3. фебруара 2013. године, што је још једна потврда српске слоге и црквеног уједињења на просторима Митрополије аустралијско-новозеландске.

Свету архијерејску Литургију је служио Преосвештени Владика Иринеј са месним парохом протонамесником Владиславом Шиповцем, протојерејем-ставрофором Петром Дамњановићем из цркве Свете Тројице у Брансвику, јерејем Дејаном Милошевићем из цркве Светог Стефана у Кизбороу, као и протођаконом Немањом Мрђеновићем и ђаконима Веселином Сворцаном из Ст. Албанса и Драганом Рајчевићем из Лангворена. На молитве су одговарали чланови хора "Корнелије Станковић" из цркве у Кизбороу.

Домаћин славе био је г. Зоран Мирковић, а за следећу годину ове части  се прихватио г. Јован Радовановић, дугогодишњи парохијанин и тутор цркве,  пореклом из Чачка, а рођен у Аустралији. Посебни гости Светосавске свечаности у Гринзбороу били су прослављени кошаркаш Владе Дивац са супругом Аном и Аном Кошел, директором Хуманитарног фонда "Ана и Владе Дивац".  Сам Господ даде да се сува мелбурнска земља ороси тога дана, али се небеса разведрише током литије око храма и за време ломљења славског колача. Свечани шпалир деце у народним ношњама дочекао је свог Епископа, свештенство и драге госте.  После паљења славске свеће, чланови хора "Корнелије Станковић" су отпевали Молитву Господњу и трпеза је благословена. Следио је културно-уметнички део славља где су учествовала деца и омладина из фолклорне групе “Авала” и црквене школе.

Прво су полазници школе отпевали песме посвећене Светом Сави. Највећи аплауз су побрали најмлађи: Тамара Грмуша и Ангелина Шиповац. Млада Мила Шиповац одрецитовала песму "Поздрав" пожелевши свима добродошлицу. Следио је наступ српских игара, прво најмлађих које предводе Јадранка Дивљан и Наташа Ђурић, као и групе које предводи професионални кореограф, Милка Вранеш. После наступа, уручен је поклон најбољој учесници фолклорних група, Горани Стегњаић, која је на дар добила српску народну ношњуе. Владе Дивац је позван да се деци придружи на бини. Из кухиње је кренула торта са упаљеним свећама. Деца и чланице КСС су припремили изненађење за прослављеног спортисту. Тога дана је Владе Дивац прославио свој рођендан, где се чула још једна песма из грла 80 малишана: Данас нам је диван дан, нашем Влади рођендан. Гости су послужени славским ручком које је припремило Коло српских сестара. Није лако организовати храну и пиће за толики број гостију, али као и увек чланице Кола српских сестара, предвођене новом председницом Горданом Станимировић, биле су изузетно вредне. У наставку програма, уручене су захвалнице заслужним члановима: Милету и Мири Косановић за вишегодишњу бригу и рад у црквеној заједници са старијим члановима, Војни Триван за вишедеценијески рад при цркви Светог Саве, и Јовану Радовановићу за вишегодишњи рад у храму Светога Саве као тутор. Српска заједница окупљена око цркве Светога Саве у Гринзбороу ових дана је добила и тужну вест из Отаџбине. Наиме, чланица и покретач дечје драмске секције Лидија Танасијевић је напустила овај свет у својој 43. години живота. То је покренуло чланове ове заједнице и родитеље деце да се пријатеља и помагача сете. Пуштен је кратак меморијални видео о покојној Лидији која је за кратко време много учинили за развијање овдашње заједнице. Овај меморијал никога у сали није оставио равнодушним.

На великом платну је приказан и документарни филм Фондације "Ана и Владе Дивац" који су показали свој рад у Србији где се брину за изгнане и расејене. О овом пројекту су са надахнућем говорили Ана и Владе Дивац као и Преосвећени Владика, позивајући све да у границама својих могућности помогну онима којима је потребна помоћ. На тај позив народ се радо одазвао, упућујући скоро 13.000 долара браћи и сестрама у Србији преко Фондације "Ана и Владе Дивац". Председница КСС Гордана Станимировић је добила буран аплауз од свих присутних за уложени труд уз помоћ свих сестара у предходној години. Сестра Милка је својој црквеној општини предала чек од 20.000 долара, као и нови сет есцајга за 500 гостију. На славском ручку народ ове парохије је уручио прилог у износу од преко 8.000 долара. Богат и исцрпан програм је држао пажњу свих присутних до касних поподневних часова. Између потписивања фотографија и кошаркашких лопти, Владе Дивац је повео Краљево коло са децом у народним ношњама.

Флемингтон - У недељу, 27. јануара 2013. године, у Црквеној општини Светог Саве у Флемингтону прослављена је црквена слава. Прослава је започела светом Литургију коју је служио парох Саша Чолић са протом Владиславом Ђорђевићем и протођаконом Животом Петровићем. Овогодишњи домаћини славе су били Ранко и Ана Медојевић са породицом, а за идућу годину јавила се Јелена Митровић. На слави се сабрао велики врој верног народа, више него пријашњих година упркос кишовитом времену. Вредни домаћини уз помоћ Кола српских сестара Мајка Југовића неуморно су послуживали госте у парохијском дому и порти. Председник Црквене општине г. Драгослав Томић поздравио је госте сабране око славске трпезе, посебно зажелевши добродошлицу народном посланику г. Чарлсу Касучелију и градоначелнику општине Стретфилд г. Ђулиену Вакарију честитавши уједно и Дан Аустралије. Отац Саша Чолић је одабраним речима говорио о Светом Сави и његовом значају у изграђивању српског националног и хришћанског идентитета кроз аутокефалну Српску Цркву и суверену државу. Посебно лепо било је чути речи високих гостију, г. Касучелија и г. Вакарија о блискости животних прича досељеника из Србије и српских земаља са онима пристиглим из Италије у непрекидној људској тежњи ка бољем животу и слободом и несебичном жртвовању за добро својих потомака.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду
Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду
Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду
Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду
Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду
Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду
Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду
Светосавље у Аустралији и Новом Зеланду