Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској

Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској
Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској
Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској
Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској

Светосавске свечаности у Бечу, Белпу, Енсу, Вићенци и Милану

Беч - У организацији Црквене општине Светог Саве у Бечу и СПКД Просвета Аустрија, 25. јануара 2015. године у препуној сали бечког театра Акцент одржана је Светосавска академија. Академији је присуствовао амбасадор Србије у Аустрији г. Перо Јанковић, амбасадорка БиХ гђа Тања Милашиновић Мартиновић, представник Републике Српске у Аустрији г. Младен Филиповић и многи високи угледни гости из дипломатије и јавног живота српске заједнице у Бечу. Овогодишња прослава Савиндана у Бечу била је у знаку деце, младих, музике и традиције. Kроз програм присутне је водила Гордана Јаничић, чланица Црквеног одбора и одбора Просвете у Аустрији. На почетку, свим присутним добродошлицу је пожелео Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј који је потом беседио о Раду Светог Саве на унапређењу односа са осталим Православним Црквама, подсетивши све на то да и данас дело Светог Саве зрачи истом снагом и мисијом као некада. Затим је бираним речима присутне поздравила гђа Јасмина Митровић-Марић, изасланица председника Републике Србије Томислава Николића.

Овогодишњи уметнички програм академије отворио је Мали хор Просвете, извођењем химне Светом Сави и песме Маријо славна. Осим својим певањем, деца су освојили публику и својим весељем и очигледном радошћу у наступу. Публика је потом могла да ужива у изузетном поетском казивању стихова српске поезије: Смрт мајке Југовића, Дечанска звона Даринке Јеврић, Српска тужбалица Зорана Костића, и Ја знам ко сам Десанке Максимовић, као и изабраних сцена из представе Солунци говоре, у извођењу драмских уметника и професора Академије уметности у Бања Луци - Ренате Агостини, Јованке Миловановић и Луке Кецмана.

Музички украс програма био је свакако тенор Радмило Петровић, али је посебне симпатије добио дванаестогодишњи виртоуз на хармоници Стефан Ђорђевић који је својом свирком на крају програма, на позорницу позвао бројну присутну децу из Просветине школе српског језика да сви заједно са уметницима и публиком из свег гласа отпевају Светосавску химну. Тиме је лепом и симболичном сликом окончана овогодишња академија. По традицији, гости и извођачи су били позвани на свечану вечеру у Марковој колиби на којој је Епископ био домаћин, и на којој су званице имали прилику да уживају у националним специјалитетима и у бројним анегдотама Владике Андреја.

Белп - Великог српског светитеља, оца нашег Саву, 25. јануара 2015. године у храму у Белпу прославили су ученици допунске наставе на српском из Берна, Цухвила, Лангентала, Бургдорфа и Била, у сарадњи са Српском Православном Црквом. Богат културно-уметнички програм посвећен утемељивачу Српске Цркве и државе, припремиле су вероучитељица протиница др Ађена Марковић и учитељице Јасмина Делић и Јелена Митровић.

Протојереј Станко Марковић захвалио је деци, учитељицама и протиници на богато припремљеном програму и честитао верницима Савиндан, кратко беседећи о значају и величини празника Светог Саве за српски народ. Светосавској приредби присуствовао је његова Екселенција амбасадор Републике Босне и Херцеговине  др Боро Бронза, као и многи други угледни гости. Кумови из Бургдорфа, Славко и Нада Јовичић са децом, припремили су пакетиће за сву децу и богату закуску. За наредну годину част кумства припала је породици Барац из Била.

Енс - У недељу 25. Јануара 2015. године, свечано је прослављен Свети Сава на парохији u Енсу. Свету Литургију служио је надлежни парох Љубомир Болић. За певницом су појали свршени богослови Далибор Петрић, Милош Поповић и Симо Тодорић. У проповеди је свештеник нагласио како је битно следити пут Светог Саве и одржати веронауку како у школи тако и у сваком дому. Благодарећи парохијанима који су своју децу довели на свету Литургију, отац Љубомир је цитирао речи Господње: Будите као деца. Уследило је ломљење славског колача и освећивање жита, за које се побринула кума Стојанка Шолер из Енса. По завршетку службе ученици веронауке са свештеником и вероучитељицом Гином Грујић отпевали су химну Светом Сави. У наставку су уследиле дечије рецитације, а за труд даривани су пакетићима које је припремио Српски клуб Вук Караџић из Штајера. Кумство наредне године прихватио је г. Мирослав Милетић са породицом из Енса.

Вићенца - Oве године прослава празника Светог Саве у Вићенци, почела je у суботу 24. јануара, свечаним резањем славског колача у Српској допунској школи Свети Сава, на наставном пункту Schio (VI). Учитељица Оливера Абадић припремила је са ученицима пригодан програм. У недељу 25. јануара, у храму Светог Апостола Луке у Вићенци, Свету литургију служио је надлежни парох о. Далибор Ђукић, у присуству верног народа, деце и омладине. У својој беседи, отац Далибор говорио је о значају и заслугама Светог Саве за нашу Цркву и за народ, након чега је верницима и пренео поздраве Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја. Посебна радост владала је храмом за време Причастна када су присутна дечица певала Химну Светом Сави. Прославу је увеличао својим присуством велики добротвор Српске Цркве Монсињор Ђусепе дал Феро, проф. Након резања славског колача уприличен је Светосавски рецитал у извођењу деце која похађају верску наставу при храму. Ове године кумови славе били су Т. и Биљана Гашић. Светосавска прослава настављена је заједничким свечаним ручком.

Милано - Парохија Преподобног Симона Монаха у Милану прославила је у суботу и недељу 24. и 25. јануара 2015. године Богојављење и Светог Саву, спојивши празновање ова два празника. Парох из Беча, отац Ненад Михајловић и овај пут је по благослову Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г.  Андреја путовао у Милано да би парохијанима ове духовне заједнице пренео благослов, поздраве и очинско охрабрење њиховог Архијереја. У суботу је служено празнично вечерње и обављено велико водоосвећење. После тога, прота Ненад је у сали парохијске цркве одржао пригодно предавање. Потом се братски разговарало о конкретним плановима за унапређење парохијског живота у Милану и околини.

Недељна света Литургија, на којој се прослављао Свети Сава, први Архиепископ и просветитељ српски, настављена је свечаном дечјом приредбом и рецитацијама. Дечија радост се наставила отварањем пакетића које је припремила Управа парохије миланске.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској
Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској
Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској
Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској
Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској
Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској
Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској
Светосавске свечаности у Епархији аустријско-швајцарској