Светосавска академија на Богословском факултету Српске Православне Цркве

Светосавска академија на Богословском факултету Српске Православне Цркве
Светосавска академија на Богословском факултету Српске Православне Цркве
Светосавска академија на Богословском факултету Српске Православне Цркве
Светосавска академија на Богословском факултету Српске Православне Цркве

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле је на дан Светог Саве првог Архиепископа и просветитеља српског служио Свету Литургију у капели Богословског факултета Српске Православне Цркве у Београду. После Свете Литургије Патријарх је пререзао славски колач и том приликом беседио о значају Светог Саве за развој српске духовности, рекавши да је он утицао на младо и старо и својим животом сведочио Христово Јеванђеље. Тако да нам је он путоказ ка Господу и Царству Небеском и уједно молитвеник пред Богом.

У наставку је одржана Светосавска Академија у великом амфитеатру Богословског факултета, којој су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије, надбискуп београдски Станислав Хочевар, ректор београдског Универзитета, г. Марија Богдановић, министар вера у Влади Републике Србије, проф. др Војислав Миловановић, сви професори са Богословског факултета Српске Православне Цркве и многи други. Поздравну беседу је одржао декан Богословског факултета презвитер др Владан Перишић, који је истакао да је ова Академија уједно и прослава повратка Богословског факултета у окриље београдског Универзитета. Тако је исправљена одлука са веома великим историјским последицама, која је неправедно и незаконито удаљила Богословски факултет из српских и светских високошколских токова. “Интересантно је да су и најпознатији европски Универзитети, основани много векова пре Београдског, попут оних у Болоњи (1119), Паризу (1150), Оксфорду (средином XII века) и Кембриџу (1209), као факултете од којих су били сачињени имали управо ове исте од којих је састављен био и Београдски универзитет, с том разликом што им никада није падало на памет да се лише Богословског факултета који и данас, као и током многовековне традиције европског образовања, не само што органски и неизоставно припада Универзитету, него на њему по правилу заузима почасно место. И заиста, од Платонове Академије и Аристотеловог Ликеја, па преко средњовековних универзитета све до оних нама савремених, европски узори су недвосмислени и кристално јасни: студије теологије се одвијају на универзитету и то по правилу као завршни ступањ и круна целог образовања.” Презвитер Владан Перишић је окончао своју беседу речима: “Стојећи чврсто, са обе ноге на земљи, мора нам бити јасно да, иако је огромна већина факултета Београдског универзитета топло поздравила овај повратак, за који се, треба рећи и то, већ годинама и залагала, њему се неће обрадовати баш сви. Још увек има таквих који, упорно гајећи своје предрасуде а, нажалост, често и недоученост, држе да Универзитет и даље треба да буде обезглављен, а Богословски факултет да остане тамо где су га Брозови лакеји изместили. Таквима свакако, морамо допустити слободу да, када већ инсистирају, остану жалосни заробљеници својих скучености и заблуда. Оно што им, истине ради, нико не може допустити, јесте претензија на традиције европског образовања. Европа је о овоме давно рекла своју реч. На потезу је Србија.”

Беседу о Светом Сави је изговорила професор др Ксенија Кончаревић, која се надовезала на беседу Патријарха Павла, повезавши беседу о правој вери, Светог Саве из Жиче, са речима Светог апостола Павла: “Да ходите и да делате у обновљењу живота, у новом животу да живите.” У навођењу заслуга Светог Саве за Цркву и српску државу, истакла је духовност, јер “Савини монашки завети постаће уједно и заветни путокази српском народу, који ће, осећајући да би без монаштва био што и неплодна смоква крај пута, вековима налазити у себи довољно дубине, молитвеног плама, ревности и богочежњивости да најбоље синове и кћери своје упућује на стазу којом се достижу врхови хришћанског савршенства... И узвисиће се земља српска, и преобразити, и засијати пред лицем свију народа, да се и кроз нас, духовне синове и кћери Савине, прослави свето име Господње.”

Затим су студенти Богословског факултета добили плакету за најревносније даваоце крви у протеклим годинама. Признање Завода за трансфузију крви је примио декан Владан Перишић у име студената.

После беседе је прочитан извештај рада Богословског факултета у протеклој години. На студије се уписало 1306 студената, а у току прошле академске године дипломирало је њих 46, од којих су најбоље просеке остварили Владимир Пузовић и Сава Милин. У протеклој години је докторирао мр Драгомир Сандо, а Богдан Лубардић, Александар Ђаковац и Александар Средојевић су постали магистри богословских наука. Декан је свим дипломцима уручио дипломе.

На крају Светосавске Академије су хор одсека за Етномузикологију, из Београда, и Биљана Крстић заједно са групом Бистрик, отпевали по неколико песама.

Фото Марко Вујичић