Светосавска академија на Философском факултету у Нишу

Филозофски факултет Универзитета у Нишу ове године је, на дан Светог Саве, први пут у својој историји приредио Светосавску академију, уједно обележавајући и велики јубилеј осам векова српске државности. Пред пуним амфитетаром високих званица, градских званичника, свештеника, гостију, професора и студената, декан проф. др Наталија Јовановић истакла је као мотив организовања овакве свечаности испуњење друштвене одговорности и образовне мисије овог факултета. -Ако је неко позван да промовише идеју аутентичног хуманизма и светосавља, онда је то Филозофски факултет, истакла је деканица Јовановић.

Проф. др Драгиша Бојовић, један од организатора академије, говорио је у светосавској беседи о Светом Сави и брату Стефану, краљу српских и поморских земаља. Стефан је називао Ниш славним градом, што он уистину и јесте. Он га је једини од српских владара химнично прослављао. Када разгрнемо мрак нашег времена, указаће нам се светлост која се никад није срела с мраком. Нека та светлост незалазног дана сваке године обасјава на Савиндан учитеље и ученике ове установе, пожелео је проф. Бојовић.

Овом приликом факултет је доделио новоустановљене светосавске награде за најбољи мастер рад из српске књижевности и најбољи средњошколски литерарни рад о Светом Сави. Ученици нишких школа, студенти и гости приредили су изузетно надахнут и садржајан програм, чији се прозни део састојао од текстова владике Николаја, оца Јустина, Михајла Пупина и савремених српских песника. Музички део приређен је од псалама, пригодних духовних и народних песама, а своје тачке имали су гости програма: Хор Факултета уметности у Нишу Маестрини са диригентом Иваном Мировић, камерни оркестар Импресија и инструменталисткиња Јана Лазаревић која је извела сплет народних мелодија на фрули.

Извор: Епархија нишка