Светосавска академија на Исланду

Светосавском духовном академијом обележена школска слава. Српска школа „Манасија", други пут за редом, обележила је своју славу, Св. Саву првог Архиепископа Српског, у једној од најлепших концертних дворана на Исланду, Салурину. Српска школа „Манасија" основана је и почела да ради 12 септембра 2009 године. Школа је основана благословом и именовањем од Његовог преосвештенства епископа Британско скандинавског Г. Доситеја.

Учесници програма су били: Фолклор „Манасија" - дечји ансамбл, који је одиграо два кола: Сплет игара из шумадије и Игре из Војводине кореограф (Ана Марковић). Гости, исландски хор „Копавогскиркја", одпевали су две композиције исладских аутора: Отче наш и Света ноћ(божићна песма) а затим Свјати Боже и Тебе појем од Ст.Ст. Мокрањца.

Госте је поздравио председник Српске школе Небојша Чолић а затим је једини православни свештеник на Исланду јереј Руске православне цркве о. Тимофеј Золотуски, освештао је славски колач и жито. Две песмице о Светом Сави рецитовале су Николина Ремић(8) и Јелена Кујунџић(8). Деца су одпевала две песмице, Седи ћира и Најлепша је земља моја. На крају програма су уручене похвалнице хору „Копавогскиркја" и о. Тимофеју Золотуском.

Куриозитет академије је и присуство делегације Руске амбасаде из Рејкјавика.

Небојша Чолић