Светосавска академија у Бечу

Савиндан се у Бечу ове године вишеструко и разнолико и лепо славио. У организацији Црквене општине Свети Сава и СПКД Просвјета Аустрија, свечана Светосавска Академија одржана је 29. јануара 2017. године у Бечу у свечаној сали VHS Donaustadt.

Овогодишња прослава у Бечу била је у знаку деце и младих, музике и духовности. Као гост, учествовао је прослављени српски глумац Петар Божовић. Програм је био припремљен тако да у њему суделује и ужива што више деце и младих. Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј преломио је славски колач и поздравио присутне, а у име председника Србије поздрав је пренео његов саветник г. Милорад Симић. Светосавску беседу произнео је отац Михајло Смиљанић.

У публици су били и амбасадор Србије г. Перо Јанковић, шеф представништва Републике Српске г. Младен Филиповић, свештенство и верни народ, припадници дипломатског кора. Топло је дочекан и гост из Републичког секретаријата вјера Владе Републике Српске г. Дражен Обрадовић, који је председнику Просвјете проф. Срђану Мијалковићу свечано уручио донацију у књигама и уџбеницима намењену ђацима Просвјетине школе српског језика.

Кроз програм је присутне водила гђа Гордана Јаничић, а учествовали су и Византијски хор, Мали хор Просвјете под вођством Вере Симић и Велики и Дечји хор СПЦО под вођством Бисерке Васић, као и бројна деца која су извела поетске игроказе о Светом Сави, спремљене посебно за ту прилику. Ипак, највише пажње, али и највеће овације добио је легендарни Петар Божовић за извођење монодраме Житије Светог Владике Николаја.

На крају, бину су испунила многобројна деца присутних гостију и Просвјетине школе, којој је владика Андреј поделио пакетиће, а деца су Владику позвала и замолила да са њима отпева и одсвира химну Светом Сави. Овај незабораван моменат увеличала је и публика која се спонтано прикључила песми, тако да је Владику и његову гитару пратио огроман хор од неколико стотина гласова, који је заједничком песмом окончао ово светосавско вече за памћење.

По традицији, гости и извођачи су били позвани на свечану вечеру у Марковој колиби на којој је Епископ био домаћин, и на којој су званице имали прилику да уживају у националним специјалитетима, бројним анегдотама и разним музичким и појачким извођењима.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска