Светосавска академија у Бијелом Пољу

У препуној дворани Спортског центра „Никољац“ у Бијелом Пољу на празник Светог Саве одржана Свечана академија са које је поручено да нас је Свети Отац наш Сава, први Архиепископ и просвјетитељ српски, научио родољубљу и богољубљу, да љубимо свој народ, светиње, Цркву и отаџбину своју

Академији су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, амбасадор Србије у Црној Гори г. Зоран Лутовац, изасланик предсједника Србије г. Томислава Николића г-ђа Јасмина Митровић Марић, предсједник Општине Бијело Поље г. Александар Журић са сарадницима, сабрат Московског Сретењског манастира јеромонах Игњатије Шестаков, као и више хиљада грађана који се сваке године овим поводом саберу у Бијелом Пољу.

Сабрање је благословио Преосвећени Епископ, који је казао да се данас Свети Сава слави у цијелој васељени, јер он није само наш национални светитељ, него и равноапостолни васељенски светитељ, раван апостолима и великим светитељима васељене.

“Сабрали смо се у име Бога живог да прославимо спомен Светог Оца нашег Саве, Првог Архиепископа Српског, који нас је научио правој вјери, научио нас путу који води у живот, научио нас љубави Божијој, да љубимо Бога, да волимо ближње своје и да љубав потврђујемо жртвом и добрим дјелима. Свети Сава нас је научио родољубљу и богољубљу, да љубимо свој народ, своје светиње, своју Цркву, своју отаџбину, научио нас је добрим обичајима да би, на такав начин, што чвршће повезао свој српски народ, да би га објединио у својој Светој Цркви, да би га привео Христу Спаситељу, да би нас просветио и научио Јеванђељу Божијем“.

“То је она велика улога коју Свети Сава има у нашој историји, у историји наше Цркве и нашег народа. Он је, као Први Српски Архиепископ, устројавајући епископске престоле и Епархије Српске Православне Цркве далековидо гледао у будућност и дао основу јединства цијелом српском народу до дана данашњег. Тако је то било, а тако ће бити и убудуће, кроз сва времена и кроз све вјекове. Данас се Свети Сава слави у цијелој васељени, јер он није само наш национални светитељ, него и равноапостолни васељенски светитељ, раван апостолима и великим светитељима васељене“, поручио је Владика будимљанско-никшићки.

У име предсједника Србије г. Томислава Николића светосавско сабрање је поздравила г-ђа Јасмина Митровић Марић. Њено обраћање поздрављено је громогласним аплаузом.

“Као што је чинио и за живота и данас нас, сваког 27. јануара, сабира Свети Сава где год да смо. Та саборност јесте основна идеја са којом вас поздрављам у име председника Србије г. Томислава Николића. Следећи учење Савино наш председник чини све да, заједно са члановима Владе Србије, врати нашој земљи углед и престиж, достојанство и место у европској кући које јој, по традицији, историји, али и могућностима, припада. Поносни настављачи учења Светог Саве, од рођења до скончања овоземаљског живота, његови смо ученици. Као у Змајевим стиховима „где ја стадох ти продужи“ на нама је да поруке Савине преносимо на будуће нараштаје. Државник и поглавар, учитељ и Светитељ у години Миланског едикта и порука помирења и толеранције коме више дугујемо неголи Растку Немањићу, неголи Светом Сави који је измирио браћу, проповедао мир међу људима, толеранцију и разумевање“, нагласила је Јасмина Митровић Марић.

Она се кратко осврнула на недавну посјету предсједника Србије г. Томислава Николића земљама региона. Са знањем, да народе на овим просторима везује заједничка повијест, предсједник Николић је, према ријечима његовог изасланика г-ђе Јасмине Митровић Марић, показао спремност да се сретне и разговара са својим колегама.

“Добри моји, пре десет дана председник Николић био је на Цетињу и у Подгорици. Срели су се потомци Растка Немањића и Владике Рада, потомци Светог Саве и Петра Петровића Његоша, чији велики јубилеј – 200 година од рођења, јесте још једна у низу суштина које нас спајају. Векови су минули, а поруке Светог Саве као да је исписао наш савременик. У чему да се нађемо и препознамо ако не у речима помирења, ако не у значају школе, болнице, задужбине, ако не у учењу хришћанске љубави. Зато и данас, када са љубављу кличемо Светитељу Сави посебан значај добијају речи његовог оца Немање Светог Симеона, од чијег рођења мину девет векова, ето још једног јубилеја, исписане пером нашег савременика Милете Медића “Чувајте, чеда моја мила, језик као земљу“, казала је она.

Благослов Руске Православне Цркве и братску љубав руског народа пренио је јеромонах Игњатије Шестаков, који је као велики пријатељ наше Свете Цркве, ових дана, гост Епархије будимљанско-никшићке. Отац Игњатије је, иначе, уредник познатог руског сајта www.православие.ру, у оквиру којег постоји посебан одјељак посвећен Српској Цркви.

“Драга браћо и сестре, као што је већ рекао Владика Јоаникије, Свети Сава је наш општи, словенски Светитељ, који је веома познат и поштован у Русији. Имам велику част и велику благодат да вам данас пренесем поздраве читавог руског народа и Руске Цркве. Нека наша и ваша срца увијек буду отворена за браћу молитвама Светитеља нашег Саве. Данас се радује заједно са вама и слави Светог Саву читава Русија“, поручио је јеромонах Игњатије.

У умјетничком дијелу програма учествовали су дјечији хор Светог Николе из Бијелог Поља, којим руководи Јулијана Вујошевић, познати драмски умјетник Небојша Глоговац, који је говорио одломке из дјела Светог владике Николаја Велимировића, дует гусала и хармонике Бојана и Никола Пековић, иначе побједници такмичења “Ја имам таленат“, затим Миона Цвијовић, народни гуслар Бошко Вујачић и фолклорно друштво “Текстилац“ из Бијелог Поља.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Светосавска академија у Бијелом Пољу
Светосавска академија у Бијелом Пољу
Светосавска академија у Бијелом Пољу
Светосавска академија у Бијелом Пољу
Светосавска академија у Бијелом Пољу
Светосавска академија у Бијелом Пољу
Светосавска академија у Бијелом Пољу
Светосавска академија у Бијелом Пољу