Светосавска академија у Босанском Петровцу

Светосавска академија у Босанском Петровцу
Светосавска академија у Босанском Петровцу
Светосавска академија у Босанском Петровцу
Светосавска академија у Босанском Петровцу

Дан када наша Црква прославља поклоњење Часним веригама Светог апостола Петра, у граду који носи име тог апостола, Босанском Петровцу, петак 29. јануар 2016. године, остаће златним словима уписан у љетопису Српске православне цркве у Босанском Петровцу, али и у историји овог дивног крајишког градића. Тога дана, у вечерњим часовима, у Дому културе у Босанском Петровцу, одржана је прва послијератна Светосавска академија, под назвом „С љубављу Светом Сави, Богу и роду“.

Ову прву Светосавску академију, са благословом Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачког господина Атанасија, припремили су ученици Мјешовите средње школе „Босански Петровац“, те ученици основне школе овдје у Босанском Петровцу, уз учешће и црквеног хора Основне школе „Дринић“ из Дринића. Настала је као плод жеље и ентузијазма ученика Средње и основне школе и њихових вјероучитеља, да своју љубав према Светом Сави, Богу, вјери Православној, роду своме, граду и свим људима у њему, преточе у стихове, рецитале, бесједу, пјесму и игру.

Светосавска академија почела је химном Светом Сави, коју су појали ученици основне школе у Босанском Петровцу. Све присутне су поздравили водитељи програма, Марија Булајић и Јована Будимир, ученице средње школе, које су позвале присутне да се заједно са њима радују у радости и љепоти Светосавља, са жељом да им свима, молитвеним заступништвом Светог Саве, Свемилостиви Господ подари радост и мир, срећу, здравље и напредак у свим врлинама.

Потом се свим присутним вјерницима и грађанима Босанског Петровца, обратио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки господин Атанасије, који је благословио ову прву академију. Послије благосова преосвећеног владике Атанасија, присутнима се обратио и начелник општине Босански Петровац господин Златко Хујић, који је истакао, да њега, као космополиту и човјека опредјељеног са суживот, трајни мир и благостање на овим просторима, неизмјерно радује да се за вријеме његовог мандата, одржава прва Светосавска академија на овим просторима. Начелник се захвалио Епископу Атанасију, свештенству, ученицима и њиховим вјероучитељима на труду и раду коју су уложоли у припрему академије.

У име ученика основне школе, добродошлицу гостима, пожељела је Хелена Мишчевић, рецитујући „Славски светосавски поздрав“. Молитву Светом Сави, казивала је ученица трећег разреда петровачке гимназије, Анђела Радишић. Након светосавског поздрава, босанскопетровачки основци извели су пјесму „Свети Сава србе воли“.

Како је млади наследник престола, Растко Немањић, заволио Бога и отишао на Свету Гору, те постао монах Сава приказали су нам, музичко-сценским приказом „Растко – историјска слика у три чина“, чланови драмске секције, коју су оформили ученици Мјешовите Средње школе „Босански Петровац“, заједно са професором православне вјеронауке. Тумачећи ликове Светог Саве, његове мајке, браће, војводе, и светогорских монаха, млади глумци Снежана Ћулибрк, Јована Будимир, Милица Мирковић, Александра Драгић и Данило Кецман, открили су нам на тренутак пламену љубав Светог Саве према Богу, Цркви и роду своме. Светосавска љубав према Богу и роду огледа се кроз саможртвену љубав, тј. кроз спремност на самоодрицање од свега пролазног ради служења Богу и својим ближњима.

Академија је настављена сплетом светосавских и народних пјесама, као што су „Ко удара тако позно“, „Црвен Цвете“, „Сјајна месечина“, које су извели чланови аматерске етно-групе ученика средње школе. Иначе ова мала аматерска етно-група формирала се на додатној настави предмета Православна вјеронаука у Средњој школи. Чланови ове групе су Биљана Мрђа, Јелена Зорић, Марија Булајић, Данијела Пећанац, Николина Мрђа, Марина Тешић, Анђела Радишић, Снежана Ћулибрк, Александра Драгић, Милица Мирковић, Милица Ђаковић и Милица Шарац. Ове радосне пјесме уљепшао је својом хармоником Срђан Кецман, талентовани ученик првог разреда економске школе.

Посебно одушевљење публике изазвало је извођење представе „Свети Сава помаже сиромашној породици“, коју су извелии средњошколци – чланови драмске секције Православне вјеронауке у Босанском Петровцу: Данијела Пећанац, Марија Булајић, Снежана Ћулибрк и Јована Будимир.

Босанскопетровачки основци су се још једном представили публици са пјесмом „Косовски божури“.

Светосавке молитве и рецитације изводили су, ученица гимназије Николина Мрђа, као и петровачки основци Марија Ћулибрк и Михајло Никић.

Као посебни гости, академију су уљепшали милозвучним појањем ученици чланови црквеног хора Основне школе „Дринић“ из Дринића, који су извели пјесме „Кажи мени ђаче учениче“, и „Густа ми магла паднала“.

На крају Светосавске академије, присутне је још једном поздравио Епископ Атанасије, који је рекао да му је срце пуно, када види са којом радошћу, енергијом, вјером и љубављу ченици вечерас свима нама оприсутњују лик и дјело Светог Саве. „Хвала вам драги ученици, хвала вашим драгим вјероучитељима, који нисте жалили труда ни времена да направите и овде изведете ову дивну академију. Сви смо данас озарени вашом љубављу, која је у ствари љубав Светог Саве, Христова, Богочовјечанска љубав. Желим вам свима да и даље напредујете у науци светосавској, наци Богочовјечанској“ – рекао је, између осталог, епископ Атанасије, у свом обраћању.

Одјављујући ову академију наши ученици, водитељи поручише: Радујте се у радости празника Светог Саве, загрлите свог ближњег, ма којег рода био, свједочите истину на сваком кораку! Сви заједно пробудимо вјеру у Бога, али и вјеру у човјека у брата, пријатеља, јер то је смисао прославе празника. Да се радујемо кад је наш ближњи радостан, да уживамо у његовој срећи“. А онда су све позвали да заиграју у коло, коло среће, радости, мира и пријатељста. И заиграло се, играли су и тапшали сви, славећи Бога и Светог Саву, што их је окупио и сједнио на једно мјесто да славе играју и пјевају.

Сала дома културе била је премала да прими све оне који су жељели да посјете овај величанствен културно-умјетнички и образовни догађај, те да са ученицима и њиховим вјероучитељима подијеле радост празника Светог Саве, како би осјетили топлину и љубав светосавља посвједочену са лица, усана и из срца дјеце светосавске. Међу многобројним посјетиоцима ове величанствене манифестације, петровачким свештенством, родитељима, ученицима, наставницима, професорима, новинарима, Светосавску академију, својим присуством увеличали су Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки господин Атанасије; начелник општине Босански Петровац господин Златко Хујић; предсједница општинског вијећа Босански Петровац, госпођица Бобана Велага; директорица Мјешовите средње школе „Босански Петровац“, госпођа Бесима Кишљен, директорица Основне школе „Ахмет Хромаџић“ – Босански Петровац, госпођа Мујесира Каваз, директорица Основне школе „Дринић“ – Петровац, госпођа Блажена Стоисављевић, предсједник завичајног удружења „Подгрмеч“, господин Рајко Миљевић, те многобројни други гости. Сви побројани, као и многи други присутни у сали Дома културе, не кријући одушевљење и радост због оваквог величанственог догађаја у Босанском Петровцу, честитали су организаторима и учесницима програма – ученицима и њиховим вјероучитељима, на радости коју су им приредили.

Нека би дао Бог да оваквих црквено-просветних приредби и саборовања буде још више, да свједочимо пред Богом, родом и пред генерацијама које долазе да смо били, да јесмо и да ћемо бити.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка