Светосавска академија у Центру за културу Ваљево

Светосавска академија у Центру за културу Ваљево
Светосавска академија у Центру за културу Ваљево
Светосавска академија у Центру за културу Ваљево
Светосавска академија у Центру за културу Ваљево

Светосавље је охристовљење српског народа

Принц и монах, архиепископ и државник, законодавац и писац... Творац нашег духовног идентитета из кога сваки други идентитет проистиче. Светитељ и просветитељ јер нас на светост и добро и данас позива. Свети Сава већ осам векова неодвојиви је део нашег бића. Али, никако не сме бити историјски лик којег ћемо чувати од пролазности. Он је наш савременик, наш оријентир и ослонац, део је бриљантног казивања о Светом Сави Епископа јегарског г. Порфирија на традиционалној Светосавској академији, која је јуче  одржана у ваљевском Центру за културу.

- Свети Сава био  је богочежњива душа, од младалачког доба и бекства на Свету Гору до упокојења у Бугарској. Он је, пре свега, Хришћанин, обичан човек гладан вечног живота, отиснут у потрази за вечним смислом. Не пристаје на компромис да је перспектива човековог постојања пролазност и смрт. Његов одлазак на Свету Гору не значи и бекство од одговорности за овај свет. Напротив! Свети Сава се само привремено удаљава, да би се вратио преображен кроз подвиге љубави, поста и молитве и благодаћу Светог Духа просвећен... Тежио је да свој народ учини ученицима Божјим. Он се одриче тога да буде узор и учи да је Христос узор. Зато је незамисливо његово постојање без личности Богочовека и Цркве- поручио је владика Порфирије.

Као потомци Светог Саве, требало би да имамо на уму да се од своје Цркве никад не удаљавамо. Памтимо период одвојености српског народа од Цркве и светосавског наслеђа. Били смо раслабљени и подесни за свакакве манипулације. Налик Мојсијевим законима са Свете горе синајске, Свети Сава доноси „Законоправило“ са Свете горе атонске. Његово право утемељено је на хришћанској вери, која уважава достојанство сваког човека.
Народ који има Светог Саву и Његоша не може се изгубити. Јер, Господ нам је даровао те дивне путеводитеље да нам као луче, кроз векове, светле својом љубављу и стваралаштвом у славу Христа Господа, порука је музичко- сценског приказа „Нека ти крст буде чувар“, којег су извели чланови Драмског студија Ваљевске гимназије, према сценарију професорке Анђелке Видаковић- Цвркотић.

Композицијом Дајане Петровић „Да Саве није“ свој печат академији дао је Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“. Тропар и химну Светом Сави извели су Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“ и хор „Абрашевић“.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска