Светосавска академија у Јангстауну

Светосавска академија у Јангстауну
Светосавска академија у Јангстауну
Светосавска академија у Јангстауну
Светосавска академија у Јангстауну

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја, у Јангстауну је 28. јануара 2017. године одржана прва Светосавска академија при парохијском храму Свете Тројице (Raccoon Road).

По први пут је верни народ из Јангстауна, Ворена, Акрона и Херметиџа прославио првог српског просветитења и учитеља Светог Саву заједно. Ова, уједно и историјска  прослава, почела је вечерњим богослужењем којим је началствовао јеромонах Платон (Јовић), духовник манастира Липље у Епархији бањалучкој, уз саслужење супарохa јангстаунских, јереја Драгана Гороњића, архијерејског намесника кливландског, јереја Бошка Стојановића, као и јереја Ведрана Грабића, пароха хермитеџског. Програму је присуствовао и протојереј Милан Пајић, парох акронски.

Након вечерњег богослужења, а у присуству многобројног верног народа и деце, освећено је славско жито и преломљен славски колач. Домаћин овогодишње прославе био је јереј Драган Гороњић са породицом. После целивања Крста и примања благослова од јеромонаха Платона, верни народ је прешао у црквену салу, где је потом уследила Светосавска академија. Програм је отворен светосавском, америчком и српском Химном, да би Слово о Светом Сави у наставку одржао пречасни јереј Бошко Стојановић. Цели програм водила је гђа Драгана Црњак, уважени професор на јангстаунском Државном универзитету. Након прелепих речи оца Бошка, програм је настављан дечјим декламацијама, а пред крај су се присутнима представиле Анастасија и Катарина Гороњић са песмом Тамо Далеко и Песмом о Светом Сави.

Академија је затворена уз Здравицу српском роду Љубивоја Ршумовића, коју је издеклемовао пречасни јереј Драган Гороњић, поздравивши у име епископа Иринеја све присутне, а потом изразивши и жељу да ова заједничка Светосавска академија надаље постане и стална традиција.​

Извор: Епархија источноамеричка