Светосавска акaдемија у Карловцу

У петак, 27. јануара 2017. године, на празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, у вечерњим часовима уприличена је свечана Светосавска академија у карловачком градском позоришту Зорин дом. Овогодишњу Светосавску академију заједничким трудом и залагањем уприличили су Српска православна Црквена општина у Карловцу и Српско културно друштво Просвјета - пододбор Карловац.

Уз богат културно умјетнички програм у току којег су наступили хор и ансамбл Аллилуиа из Београда, чији репертоар обухвата композиције од XIII до XXI века, првенствено српских, а потом руских, бугарских, грчких као и многих других аутора, и СКД Просвјета - пододбор Крњак, који од заборава чува народне обичаје овог краја, свечано је прослављена успомена на архиепископа и просветитеља српског, Светог Саву.

Традиционалну Светосавску бесједу пред уваженим гостима, међу којима су били и амбасадор Републике Србије у Републици Хрватској, представници карловачке жупаније и Града Карловца, као и представници Вијећа Српске националне мањине у Републици Хрватској, проузнио је протонамјесник Горан Славнић, парох карловачки.

Са жељом да се традиција обиљежавања данашњег дана уприличавањем Светосавске академије настави и дуги низ година које су пред нама, закључена је духовна и културно-умјетничка манифестација.

Извор: Епархиај горњокарловачка