Светосавска академија у Книну

Светосавска академија у Книну
Светосавска академија у Книну
Светосавска академија у Книну
Светосавска академија у Книну

Поводом великог празника којим српски народ одаје почаст Светом Сави и његовом делу 28. јануара 2018. године у Книну је традиционално одржана свечана Светосавска академија.

Своје поштовање и захвалност дивном светитељу, првом српском Архиепископу и просветитељу, изразила су деца певајући њему у част и говорећи о његовом животу и подвизима. Својом разиграношћу веселој атмосфери допринели су и чланови КУД „Буковица“ који су присутне почастили традиционалним народним играма и песмом. Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим први пут је као представник Цркве Божје у Далмацији присуствовао овој прослави и због тога је изразио неизмерну радост.

-Окупили смо се вечерас овде, драга браћо и сестре, ради школске славе, Светог Оца Саве, који је дечја слава, али и слава свих нас који се и даље осећамо радосни као деца у сваком тренутку нашег живота и на пропутовању кроз овоземаљски живот ка Царству Небеском. Прве речи које је Господ изговорио након Васкрсења биле су: „Радујте се!“ (Мт 28,9). Е, ту радост је проповедао и ширио свугде по српском роду, али и шире, у своје време Свети Сава, први Архиепископ српски и један од највећих визионара и просветитеља у нашем народу кроз векове. Проповедао је, не национализам како се обично представља и како неки верују, него веру у васкрслог Господа, рекао је Епископ далматински и додао да је Свети Сава целог живота радио на слободи и помирењу завађених, како људи, тако и читавих народа.

-Тако и ми треба да се осећамо слободно и да живимо слободно, јер нам је сам Бог дао ту слободу. Треба да долазимо слободно у цркву и да се не стидимо припадности српском народу. Припадност једном народу је благослов и дар од Бога. Он нам није дат да зарад њега поричемо право на постојање другом народу, јер ако тако чинимо онда то више није дар него је проклетство. Дат нам је да у миру живимо са свима и да превазилазимо разлике и различитости управо кроз хришћанску љубав и разумевање, при том задржавајући и негујући свој идентитет и културу, поручио је Владика.

На крају свог обраћања Владикаје поздравио присутне представнике општина Кистања, Ервеника, Бискупије и Скрадина и захвалио свима који су омогућили радосни савиндански догађај, а посебно гђи Ањи Шимраги на њеном великом доприносу организацији академије.

Извор: Епархија далматинска