Светосавска академија у Книну

Светосавска академија у Книну
Светосавска академија у Книну
Светосавска академија у Книну
Светосавска академија у Книну

У просторијама велеучилишта „Марко Марулић“ у Книну, поводом празника Светог Саве, одржана је традиционална свечана академија. Ђаци из Богословије „Света Три Јерарха“ и деца из Книна и околине уз помоћ својих професора, свештеника и вероучитеља припремила су пригодан програм и уз песму и драмско извођење прославили школску славу.

-Свети Сава, први српски Архиепископ, био је један од највећих визионара и просветитеља у нашем народу. Приводио је сваку душу хришћанству и људе усмеравао ка путу спасења. Неуморно је радио на помирењу народа и свих људи, а слободу је чувао као један од највећих дарова од Бога. Тако и ми треба да се осећамо слободно, да долазимо у Цркву и не стидимо се свога порекла. Припадност једном народу је благослов који нам је дат од Бога да у миру живимо са свима и своје разлике превазилазимо кроз хришћанску љубав и разумевање, при том задржавајући и негујући свој идентитет и културу. Управо то данас радимо кроз очување успомене на дело највећег међу Србима, поручио је Епископ далматински.

-Данас прослављамо још један јубилеј везан за живот Светог Саве, а то је 800 година самосталности Српске Православне Цркве, тадашње Архиепископије жичке. Када је основао Српску Цркву, Свети Сава је установио и Епархије око којих су се људи окупљали и оснивали прве школе, болнице, судове и трговине. Зато је Свети Сава оснивач и небески патрон свих ових друштвених активности. Тим путем Светог Саве ходили су и наши преци у Далмацији, те је тако краљ Милутин подигао манастир Крупу, кнегиња Јелена Шубић манастир Крку, а у време Немањића подигнут је и манастир Драговић. Та три манастира су, по речима Мирка Королије, три бисера православне Далмације и они су и данас центри окупљања за српски народ овога краја, рекао је владика Никодим.

Извор: Епархија далматинска