Светосавска академија у Новој Градишци

Са благословом Његовог Преосвештенства Владике пакрачко-славонског г. Јована, прва у низу овогодишњих светосавских академија у Епископији славонској, и друга по реду након 75 година у парохији новоградишкој, одржана је 22. јануара 2017. године у просторијама Црквене општине у Новој Градишци.

Након отпојане химне првом српском Архиепископу и просвјетитељу Сави, поздравно слово одржао је владика Јован, нагласивши и тему овогодишњих академија, спомен на осам вијекова од аутокефалности Српске Православне Цркве. Уз велику благодарност проф. Радани Станишљевић која је осмислила цијели програм ове академије, и овогодишњу свечаност припремили су и украсили Градишчани из Републике Српске као дар вјерном народу из Нове Градишке и сестринске Славоније.

Својим наступима културно-умјетнички програм уприличили су градски дјевојачки хор „Лира“ из Градишке са солистима Теодором Чикић, Мирославом Вуковићем и Иваном Топићем, као и глумци Драшко Видовић и Адмир Мешић. Овогодишњој свечаности, са својим сарадницима присустовали су гђа Весна Ђапић, доградоначелница Нове Градишке, и г. Зоран Аџић, начелник општине Градишка у Републици Српској.

Извор: Епархија славонска