Светосавска академија у Пакрацу

Светосавска академија у Пакрацу
Светосавска академија у Пакрацу
Светосавска академија у Пакрацу
Светосавска академија у Пакрацу

Са благословом Његовог Преосвештенства Владике пакрачко-славонског г. Јована, у организацији парохије пакрачке, Вијећа српске националне мањине града Пакраца и Српског културног друштва „Просвјета“ - пододбор „Западна Славонија“, у понедељак, 29. јануара 2018. године, у Градској вијећници у Пакрацу одржана је последња у низу овогодишњих Светосавских академија.

Преносећи благослов и поздраве Преосвештеног Владике, након одпојаног тропара - похвалне литургијске песме Светитељу Сави, уводно слово одржао је надлежни парох протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић, подсећајући присутне на уложени труд који је ова мала али жива заједница улагала у неговање и очување светосавске традиције, почев од дана када се академија с малим бројем учесника обележавала у Саборном храму који је у то време био градилиште, па све до данас, када прослава празника и окупљање око нашег родоначелника, просветитеља и Архиепископа Светог Саве, поново постаје наш саставни део живота, културе и традиције.

Традиционалном Светосавском беседом о животу и делима првог Архиепископа српског, као и о животу и делима песника Петра Прерадовића чију 200-годишњицу од рођења прослављамо ових дана, окупљенима се обратио архимандрит Данило (Љуботина), духовник Светопреображењског Саборног храма у Загребу. Мноштву верника, родитеља и деце, културно-уметничким програмом и рецитацијама представили су се ученици православне веронауке заједно са Српским културним друштвом „Просвјета“ из Пакраца.

Нарочитој радости овогодишње Светосавске академије допринело је интонирање Светосавске химне коју су одпевали млади светосавци Пакраца. На крају програма, деци су традиционално подељени и светосавски пакетићи, након чега је учесницима и свим присутним уприличено заједничко дружење.

Извор: Епархија славонска