Светосавска академија у Плужинама

Светосавска академија у Плужинама
Светосавска академија у Плужинама
Светосавска академија у Плужинама
Светосавска академија у Плужинама

У Плужинама је на празник Светог Саве, у уторак 27. јануара 2015, у препуној сали Центра за културу одржана Светосавска духовна академија. Сабрање је у име организатора – плужинског Центра за културу, поздравио Миленко Мићановић, директор. Он је казао да нас Савини завјети надахњују и напајају светом водом Христовом и грију наше душе вјечним пламеном који свијетли над нама.

"Ослушнимо свете ријечи Светог Саве и будимо сложни и тако помогнимо себи да би нам и Бог помогао. Нека нам је срећна слава Свети Сава, казао је Мићановић.
Светосавску бесједу је казивао игуман манастира Заграђе Лазар Стојковић.

"Нека нам је свима срећна ова свесрпска и свеправославна слава, овај чудни, тајанствени, а опет тако светао и јасан дан, Савиндан. После неколико месеци протеклих у згуснутом кругу наших слава које смо славили, међусобно се посећивали, после Бадње вечери, Божића, Нових година ево нас вечерас овде да на најсвечанији начин, саборно прославимо нашу заједничку славу, славу родоначелника свега што ми данас у нашем роду доживљавамо и препознајемо као духовно, као саборно, свима заједничко, да прославимо Светог Саву и кроз њега да прославимо Господа Бога нашег Исуса Христа“.

"Видимо, ево, већ, за кратко време колико је добра и благослова у сваком погледу донео поновни улазак Цркве и Сабора свих Светих у наше домове, у наш живот и дај Боже да се то опет не прекине, него да се настави до краја света и века. Амин Боже дај“.

"Свети Сава је први српски Архиепископ и архипастир у правом смислу те речи и нико није боље познавао и не познаје овај народ од Светог Саве. Како је он само премудро прозрео куда ће овај народ ићи, шта га све чека и како је премудро пронашао тај минимум за свако племе српско, да има Крсну славу и светитеља за заступника кроз сва искушења појединачно и општа и да га доведе до светости као смисла и циља историје и живота уопште. И управо је архипастирство његово био његово суштинско призвање, благослов и промисао Божји на њему, јер ни он као ни ми ништа није имао што није добио од Господа Христа ако говоримо о животу у Христу, о вечном животу и вечном благу које је припремио Бог онима који га љубе“, истакао је између осталог отац Лазар.

У умјетничком дијелу програма наступили су: дјеца рецитатори са вјеронауке при храму Светог Јована Крститеља у Плужинама, коју води надлежни парох јереј Мирослав Михаиловић, пјесник Ранко Мићановић, гуслари Здравко Кнежевић и Горан Вуковић, чланови Братства Светог Василија Острошког из Никшића, појац Лука Цицмил, хор дјеце полазника вјеронауке. Програм је водио Велизар Касалица. Славски колач, поводом празника Светог Саве, освештао је и преломио игуман манастира Пива Јефтимије Шкулетић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка