Светосавска академија у Пули

Светосавска академија у Пули
Светосавска академија у Пули
Светосавска академија у Пули
Светосавска академија у Пули

Послије 12 година у Истарском народном казалишту Градском казалишту Пула у организацији Вијећа српске националне мањине Истарске жупаније, са координацијом Срба у Истри, у петак увече одржана је  Светосавска академија, која је уприличена у поводу прославе Светога Саве, а која је окупила бројну  публику, како  из Пуле тако и из околних градова Истре.

Светосавску академију отворио је протојереј-ставрофор Горан Петковић пригодном бесједом, а у програму су учествовали зборови Musica Viva и Quinta Divina из Сомбора, културно умјетничко друштво Раванград из Сомбора, женска пјевачка група Јенђе из Београда, пјесници Борислав Косановић, Давид Кецман и Александра Радаковић уз режију и сценарио Миодрага Јакшића. Професорица Сања Домазет је веома инспиративно говорила о животу и дјелу Светога Саве. У току програма подијељене су и Светосавске повеље оним најзаслужнијима како за подршку и организацију академије, тако и онима који су допринијели на очувању Српске културе и идентитета у Истри. У име награђених обратио се пригодним ријечима благодарности г. Иван Јаковчић.

На сам празник Светога Саве ујутро света Литургија у Пули била је служена са почетком у 9 часова, а увече послије вечерњег богослужења у 18 часова у цркви Светог Спиридона у Пероју, одржана је приредба, а најмлађима подијељени пакетићи које је парохија припремила као и сваке године.

Извор: Епархија горњокарловачка