Светосавска академија у Тузли

Живот Српске Православне Цркве у Тузли се тешко обнавља, јер је према попису од предратних 17 одсто, број Срба смањен на 3 одсто укупног броја становника овог града, а у двије црквене општине има мање од  500 домаћинстава православних Срба.

У организацији Српске православне црквене општине Тузла и тузланске Просвјете у Босанском културном центру у Тузли 4. фебруара 2018. године одржана је Светосавска академија. Организовање овог значајног културног и верског догађаја било је прекинуто због ратних дешавања, а обновљено је пре једанаест година. На академији је говорио Епископ зворничко-тузлански г. Фотије, а представиле су се музичко-сценске секције тузланске Просвјете и гости из других градова.

-Ми Срби се враћамо себи колико се враћамо Богу и колико се враћамо Светом Сави, поручио је говорећи о светосављу као философији крста и васкрсења епископ Фотије. -Свети Сава је био први учитељ просвјетитељ, наш духовни отац, и слободно можемо рећи духовни Мојсије нашег српског народа,  рекао је епископ Фотије.

-Немјерљив је значај Светог Саве за српску државу и цркву, итакнуто је и у светосавској бесједи. -Свети Сава свједочи и дан данас, 800 година након што је донио самосталност Српској Православној Цркви и овјенчао српску државу Христовом круном, да можемо да будемо непролазни и трајни ако се придржавамо оног што нам је Бог заповиједио, рекао је др Димитрије Ћеранић, професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Живот Српске Православне Цркве у Тузли се тешко обнавља, јер је према попису од предратних 17 одсто, број Срба смањен на 3 одсто укупног броја становника овог града, а у двије црквене општине има мање од  500 домаћинстава православних Срба. -Мали је број православних вјерника који овдје живе. Укупно имамо 28 дјеце која похађају православну вјеронауку у три градске школе и то су заиста подаци који говоре о малобројности Срба у граду Тузли и уопште у Тузланском кантону, каже парох тузлански Милан Топић.

На Светосавској академији у Тузли представила се тузланска литерарна група Јутра плавог сљеза, Хор Изворник из Зворника, ученици Основне школе Свети Сава, СКУД Семберија и етно група Лазарице из Бијељине као и оркестар хармоника Основне школе Алекса Шантић из Угљевика.

Извор: Епархија зворничко-тузлснска, РТРС